Recept: Velikonoční pečení s dětmi aneb jak na rychlé perníčky
Velikonoce ťukají na dveře, a zatímco bledulky vykukují ze země, můžeme popřemýšlet, co letos připravíme na Velký pátek. Mazanec a velikonoční…
Číst vícePavlova je křehký a křupavý dezert s geniálně měkkým vnitřkem. Je to nádherná, sofistikovaná, ale přístupná pochoutka, která perfektně chutná doplněná mangovým krémem a čerstvým ovocem.
6 ks (210 g) | velkých bílků pokojové teploty |
¾ lžičky | vinného octa nebo citronové šťávy |
⅛ vrchovaté lžičky | soli |
1 ½ šálku (300 g) | krystalového cukru nebo cukr krupice |
1 ½ lžičky | vanilkového aroma |
2 šálky (473 ml) | husté smetany ke šlehání |
⅔ šálku (83 g) | moučkového cukru |
1 lžička | vanilkového extraktu |
dle chuti | mangová ochucovací pasta |
dle chuti | čerstvé ovoce - jahody, borůvky, ostružiny, nakrájené kiwi a maliny jsou skvělou volbou |
- | šlehací mísa |
- | velký cukrářský sáček |
- | Cukrářská zdobící špička řezaná |
- | stojanový mixér nebo ruční šlehač |
Předehřejte troubu na 105 st. C a velký plech vyložte pečícím papírem. Odložte ho stranou.
Pavlovu budete připravovat buď v míse stojanového mixéru s nástavcem na šlehání (pokud nemáte šlehací metly), nebo ve velké míse s elektrickým mixérem. Před začátkem se ujistěte, že mísa a šlehací metly, které používáte, jsou zcela čisté, suché a zbavené vody a mastnoty.
Postupně zvyšujte rychlost na vysokou.
Přidávejte cukr po 1 lžíci a po každém přidání pokračujte v míchání na vysoké otáčky, dokud se cukr nerozpustí (asi 15 sekund po každém přidání).
Pokračujte ve šlehání při vysokých otáčkách, dokud pusinky nedosáhnou tuhých špiček. Pusinky budou husté, neprůhledně bílé, lesklé, téměř nadýchané konzistence, lepkavé a výrazně zvětší svůj objem. Pokud vezmete malý kousek pusinek a promnete je mezi prsty, neměli byste cítit žádnou krupičku (minimální množství krupičky je v pořádku, protože by se měla v troubě rozpustit, ale měla by být sotva znatelná).
Přidejte vanilkový extrakt a míchejte na nízkých otáčkách, dokud se nespojí.
Pokud děláte obyčejnou/jednu pavlovu: Lžící dejte směs do hromádky na připravený plech. Lžící nebo stěrkou vytvarujte pusinky do přibližně 12" (30cm) kulatého kruhu a uprostřed vyhlaďte důlek, aby pavlova měla tvar hnízda. Hřbetem lžíce uhlaďte okraje, aby byly poněkud hladké (pokud chcete, otáčejte lžící po okrajích, aby se vytvořily špičky. Přeneste do trouby o teplotě 105 st. C a pečte 90 minut, poté troubu vypněte a nechte pavlovu sušit v zavřené troubě dalších 60-90 minut nebo do úplného vychladnutí a poté ji vyjměte a sestavte.
Pokud děláte minipavlovu: Naberte (asi ⅓ hrnku) těsto do 8 kopečků na připravený plech a lžící uhlaďte do 8 hnízd, vzdálených od sebe asi několik centimetrů, nebo těsto vytvarujte do 3" širokých "hnízd" pomocí sáčku na trubičky se cukrářkou špičkou s hroty. Přeneste do trouby o teplotě 105 st. C a pečte 1 hodinu. Vypněte troubu a před vyjmutím a sestavením nechte minipavlovy v zavřené troubě sušit ještě alespoň hodinu nebo do úplného vychladnutí.
Šlehačka a náplň
Připravte šlehačku tak, že ve velké míse smícháte hustou smetanu ke šlehání, moučkový cukr a vanilkový extrakt a elektrickým mixérem (nebo stojanovým mixérem) šleháte, dokud není smetana hustá a nevytvoří se tuhé špičky.
Asi tak 1/4 dejte bokem opatrně vmíchejte mangovou pastu. Množství přizpůsobte svým chuťovým buňkám, na jednu minipavlovz pro mne osobně dostačuje necelá čajová lžička.
Do "hnízda" pavlovy rovnoměrně nanesete mangovou šlehačku. Navrch dejte šlehačku a poté dozdobte čerstvým ovocem.
Ihned podávejte (velká pavlova by se měla krájet podobně jako koláč, zatímco minipavlova by se samozřejmě měla podávat jednotlivě. Dobrou chuť!
Pokud umíte připravit pusinky, zvládnete i pavlovu. Pokud to neumíte nebo jste ještě pusinky nedělali, je pavlova jedním z nejlepších a nejjednodušších začátků.
Dobré pusinky jsou základem mnoha receptů, takže je dobré, aby je měl každý cukrář v ruce. Jakmile zvládnete šlehání bílků do tuhých špiček, můžete ovládnout recepty, jako je andělský dort, francouzské Meringue, švýcarský máslový krém a další. A pokud jste již některý z těchto receptů připravili, bude pro vás dnešní recept překvapivě jednoduchý.
Stejně jako mnoho jiných receptů má i Pavlova sporný původ. Podle toho, koho se zeptáte, vám řekne, že Pavlova byla poprvé vyrobena buď na Novém Zélandu, nebo v Austrálii, ale shodnou se na tom, že byla pojmenována po ruské primabaleríně Anně Pavlovové.
Bez ohledu na přesné místo původu je pavlova nebo minipavlova, lehký a vzdušný, rafinovaný a lahodný dortík, který si zamilujete. Je ideální po celý rok, ale zejména v teplých jarních dnech. Její sladkost je zmírněna šťavnatým, trpkým ovocem, její lepkavý, ideálně mangě či citronem ale lehký vnitřek je jedinečně lahodný a jemný. Její chuť je mimořádná. Pojďme se do ní pustit.
Klasické a mini pavlovy jsou jednoduché a sladké a většinu práce za vás udělá mixér. Tady je, co potřebujete:
Z těchto ingrediencí se skládají pusinky, ale budete potřebovat také smetanu a moučkový cukr (s trochou vanilkového extraktu) na přípravu domácí šlehačky a čerstvé ovoce na polevu.