Recept: Velikonoční pečení s dětmi aneb jak na rychlé perníčky
Velikonoce ťukají na dveře, a zatímco bledulky vykukují ze země, můžeme popřemýšlet, co letos připravíme na Velký pátek. Mazanec a velikonoční…
Číst víceUž jste přejedeni perníkového koření, skořice a čokolády? Co takhle zavzpomínat na léto a upéct koláč se svěží chutí citrónu, zvláčněný olivovým olejem? Tento jednoduchý koláč plný komplexních chutí se hodí ke snídani, třeba s čajem ochuceným kapkou citrónu.
| 210 g | polohrubé mouky |
| 1 čajová lžička | prášku do pečiva |
| 1/2 lžičky | jedlé sody |
| 1/4 čajové lžičky | soli |
| 200 g | krystalového cukru |
| 1 lžíce | citronové kůry (asi ze 2 citronů) |
| 3 | vejce |
| 120 ml | extra panenského olivového oleje |
| 55 g | rozpuštěného a vychladlého másla |
| 60 ml | čerstvě vymačkané citronové šťávy |
| 240 ml | podmáslí |
| špetka | moučkový cukr na posypání |
| - | forma na koláč |
| - | šlehací mísa |
| - | kuchyňská gumová stěrka |
| - | špejle |
| - | cukřenka na moučkový cukr |
Na citrónový koláč s olivovým olejem budete potřebovat extra panenský olivový olej. Kvalitní olej podtrhne chuť citrusů a udržuje dort dlouho vláčný. Olej dávkujte přesně, aby chuť koláče byla vyvážená.