Měna: / EUR / HUF
Vyberte jazyk: CZ SK HU EN
0 0 Kč Prázdný košík

Recept: Citrónový koláč s olivovým olejem

Už jste přejedeni perníkového koření, skořice a čokolády? Co takhle zavzpomínat na léto a upéct koláč se svěží chutí citrónu, zvláčněný olivovým olejem? Tento jednoduchý koláč plný komplexních chutí se hodí ke snídani, třeba s čajem ochuceným kapkou citrónu. 

 

 

Recept: Citrónový koláč s olivovým olejem

Suroviny

Těsto
210 g polohrubé mouky
1 čajová lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1/4 čajové lžičky soli
200 g krystalového cukru
1 lžíce citronové kůry (asi ze 2 citronů)
3 vejce
120 ml extra panenského olivového oleje
55 g rozpuštěného a vychladlého másla
60 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
240 ml podmáslí
špetka moučkový cukr na posypání
Vybavení
- forma na koláč
- šlehací mísa
- kuchyňská gumová stěrka
- špejle
- cukřenka na moučkový cukr
Sdílet na Facebooku Poslat na e-mail

Postup na připravu

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Dobře vymažte formu na koláč o průměru 22 cm.
  2. Ve velké misce rozšlehejte mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl. Dejte stranou.
  3. Ve střední misce smíchejte cukr a citronovou kůru, dokud se nespojí. Přidejte vejce a dobře promíchejte, dokud se nespojí. 

    Zobrazit celý postup

  4. V další míse rozšlehejte olivový olej s máslem. Přidejte citronovou šťávu a podmáslí, a opět šlehejte, dokud se směs nespojí. 
  5. Podmáslí smíchané s citrónovou šťávou přidejte do sypké směsi z mouky. Těsto míchejte gumovou stěrkou, dokud nebude směs hladká. Jakmile je vše dobře promícháno a spojeno. Dávejte pozor, abyste těsto nepřemíchali.

  6. Vylijte těsto do připravené formy na koláč a povrch uhlaďte gumovou stěrkou. Pečte 40-45 minut do zlatova. Pro kontrolu nám poslouží špejle, která musí vyjít čístá ze středu koláč. 


  7. Koláč nechte na drátěném stojanu úplně vychladnout. Pokud nemáte stojan, postačí rošt na sporáku. Před podáváním lehce posypte koláč moučkovým cukrem.
  8. Koláč nechte na drátěném stojanu úplně vychladnout. Pokud nemáte stojan, postačí rošt na sporáku. Před podáváním lehce posypte koláč moučkovým cukrem.

Na citrónový koláč s olivovým olejem budete potřebovat extra panenský olivový olej. Kvalitní olej podtrhne chuť citrusů a udržuje dort dlouho vláčný. Olej dávkujte přesně, aby chuť koláče byla vyvážená.

Forma na koláč

Šlehací mísa

Kuchyňská gumová stěrka

Špejle

Cukřenka na moučkový cukr

Podobné recepty

Všechny recepty

Kontaktujte nás