Bezlepkové cukrářské suroviny
Pokud je výrobek na našem eshopu označen jako bezlepkový, znamená to, že jeho výrobce deklaruje neexistenci složek nebo potrevin obsahujících obiloviny s lepkem. Týká se to pšenice a to všech druhů - špalda, jednozrnka, dvouzrnka, kamut, ale také žita, ječmene, ovsa a dalších surovin, které jmenované obiloviny obsahují.
Při bezlepkové dietě je vhodné se zaměřit na potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové. Lepek neobsahují brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, sója, pohanka, proso (jáhly), quinoa, amarant, teff, ovoce, zelenina, houby, maso, vejce, cukr, med, kakao a mléko, mléčné výrobky, jako jsou sýry, tvarohy, jogurty, smetana, maso, ryby, vejce, ořechy a semena, sladidla, dochucovadla, tuky, koření, nápoje - ovocné šťávy, nealkoholické nápoje, voda, čaj, káva, víno, destiláty. Pro bezlepkovou dietu se kromě přirozeně bezlepkových potravin používají i speciálně upravené potraviny, tj. moučné směsi, chléb, pečivo, těstoviny, sušenky a další, které nahrazují běžné potraviny obsahující lepek.