Zdravé chroupání: Lyofilizované ovoce si každý zamiluje
Skvěle chutná. Krásně voní. Příjemně křupe. Udržuje si původní barvu. A je snadné podlehnout jeho kouzlu. Lyofilizované ovoce má zkrátka celou řadu…
Číst víceCo je to lyofilizované ovoce nebo lyofilizovaná zelenina? Jedná se o ovoce a zeleninu, která prošla tzv. lyofilizací, což je proces, při kterém jsou plody, ovoce, zelenina, ale i další suroviny sušeny velmi hlubokým mrazem v kombinaci s velmi nízkým tlakem.
Lyofilizace neboli sušení mrazem na rozdíl od běžně sušeného ovoce přináší mnoho výhod. Zejména zachovává strukturu a tvar ovoce a zeleniny, udržuje jeho přirozenou barvu, chuť a aroma a především zanechává původní nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky.
Při úpravě tak není třeba přidávat žádné konzervanty, cukr nebo olej.
Lyofiliozované ovoce a zeleninu lze využít skvěle jako ozdoba dortů, koláčů a dezertů, do krémů, kde nasaje vlhkost a získá tak podobu čerstvého ovoce i zeleniny. Případně stačí namočit do vody a poté jej můžete používat obdobně, jako byste měli čerstvé ovoce nebo zeleninu.
Skvěle chutná. Krásně voní. Příjemně křupe. Udržuje si původní barvu. A je snadné podlehnout jeho kouzlu. Lyofilizované ovoce má zkrátka celou řadu…
Číst více