Recept: Velikonoční pečení s dětmi aneb jak na rychlé perníčky
Velikonoce ťukají na dveře, a zatímco bledulky vykukují ze země, můžeme popřemýšlet, co letos připravíme na Velký pátek. Mazanec a velikonoční…
Číst víceLínecké pečivo se zrodilo ze slavného dortu. U nás jsou to však placičky, keksy nebo dokonce rošťáci. Na Slovensku je znají coby kočičí očka. Křehké linecké těsto, z něhož se různé tvary vykrajují, prý milovala už císařovna Sisi. Ta však ještě uždibovala z lineckého dortu, který je praotcem drobných, marmeládou slepovaných tvarů.
10 dkg | 10 dkg cukru moučka |
20 dkg | másla |
30 dkg | hladké mouky |
1 ks | žloutek |
- | váleček na těsto |
- | vykrajovátka |
- |
Prosátý moučkový cukr propracujeme s máslem a žloutkem.
Když je máslo dostatečně rozhněteno, přidáváme prosátou hladkou mouku. Těsto propracujeme pouze krátce, aby nedošlo ke spaření těsta.
Pečeme v předehřáte troubě cca na 180°C 5 - 10 min podle druhu tvaru a tloušťky.
Cukroví z lineckého těsta je klasika, která může mít mnoha chutí a obměn. Podívejme se společně na různé varianty a jeden osvědčený recept našich babiček.
Pro základní recept na linecké těsto potřebujeme 10 dkg cukru moučka, 20 dkg másla, 30 dkg hladké mouky a 1 žloutek.
Těsto je možné připravit v mnoha variantách:
Máte své vyzkoušené obměny tohoto těsta? Podělte se o tipy a inspirace s našimi čtenáři v komentářích níže.
Podobný článek na našem blogu: