Měna: / EUR
Vyberte jazyk: CZ SK
0 Kč Prázdný košík
    Autor: Mirka Pilchová
    RECEPT: Linecké těsto

    Cukroví z lineckého těsta je klasika, která může mít mnoha chutí a obměn. Podívejme se společně na různé varianty a jeden osvědčený recept našich babiček.

    Základní recept na linecké těsto:

    • 10 dkg cukru moučka
    • 20 dkg másla
    • 30 dkg mouky hladké
    • 1 žloutek

    Pracovní postup je následující: Prosátý moučkový cukr propracujeme s máslem a vajíčkem. Když je máslo dostatečně rozhněteno, přidáváme prosátou hladkou mouku. Těsto s přidáním mouky propracujeme pouze krátce, aby nedošlo ke spaření těsta.

    Těsto je možné připravit v mnoha variantách:

    • kakaové - mouky dáme o 5 dkg méně a nahradíme ji 5 dkg kakaa
    • ořechové - mouky dáme o 5 dkg méně a nahradíme ji 5 dkg mletých ořechu 
    • citronové - do těsta přidáme citronovou pastu nebo kůru s citrónu
    • pomerančové - do těsta přidáme pomerančovou pastu nebo pomerančovou kůru 
    • vanilkové - do těsta přidáme vanilkový lusk a další dle fantazie

    Z těsto dále vyvalujeme a vypichujeme požadované tvary nebo jím můžeme vypichovat různé formičky np. košíčky či připravit koláče - páje.

    Pečeme v předehřáte troubě cca na 180°C  5 - 10 min podle druhu tvaru a tloušťky. 

    Máte své vyzkoušené obměny tohoto těsta? Podělte se o tipy a inspirace s našimi čtenáři v komentářích níže. 

    Podobný článek na našem blogu:

     

    Související výrobky

    Kontaktujte nás

    Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.