RECEPT: Linecké těsto

Cukroví z lineckého těsta je klasika, která může mít mnoha chutí a obměn. Podívejme se společně na různé varianty a jeden osvědčený recept našich babiček.
Základní recept na linecké těsto:
- 10 dkg cukru moučka
- 20 dkg másla
- 30 dkg mouky hladké
- 1 žloutek
Pracovní postup je následující: Prosátý moučkový cukr propracujeme s máslem a vajíčkem. Když je máslo dostatečně rozhněteno, přidáváme prosátou hladkou mouku. Těsto s přidáním mouky propracujeme pouze krátce, aby nedošlo ke spaření těsta.
Těsto je možné připravit v mnoha variantách:
- kakaové - mouky dáme o 5 dkg méně a nahradíme ji 5 dkg kakaa
- ořechové - mouky dáme o 5 dkg méně a nahradíme ji 5 dkg mletých ořechu
- citronové - do těsta přidáme citronovou pastu nebo kůru s citrónu
- pomerančové - do těsta přidáme pomerančovou pastu nebo pomerančovou kůru
- vanilkové - do těsta přidáme vanilkový lusk a další dle fantazie
Z těsto dále vyvalujeme a vypichujeme požadované tvary nebo jím můžeme vypichovat různé formičky np. košíčky či připravit koláče - páje.
Pečeme v předehřáte troubě cca na 180°C 5 - 10 min podle druhu tvaru a tloušťky.
Máte své vyzkoušené obměny tohoto těsta? Podělte se o tipy a inspirace s našimi čtenáři v komentářích níže.
Podobný článek na našem blogu: