Recept: Velikonoční pečení s dětmi aneb jak na rychlé perníčky
Velikonoce ťukají na dveře, a zatímco bledulky vykukují ze země, můžeme popřemýšlet, co letos připravíme na Velký pátek. Mazanec a velikonoční…
Číst více450 g | hladké mouky |
150 g | moučkového cukru |
300 g | másla |
2 ks | žloutky |
- | marmeláda (džem) na promazání |
- | čokoládová poleva |
- | cukrové zdobení (např. květy) |
- | moučkový cukr na posypání |
- | vykrajovátka |
- | vál |
- | plech |
- | papír na pečení |
Sypké suroviny smícháme v míse, poté přidáme máslo, žloutky a vypracujeme těsto.
Těsto zakryjeme fólií a necháme v chladu uležet.
Pečeme v předehřáté troubě cca na 180 °C 5 – 10 minut – potřeba kontrolovat (stupně a dobu pečení upravte dle typu trouby).
Necháme pár dnů odležet, poté promažeme marmeládou (džemem) a ozdobíme dle zvyklostí.
Linecké cukroví nesmí chybět na žádné adventní tabuli. Když se podíváme do sešitu receptů našich babiček, zjistíme, že jich existuje mnoho. Liší se pouze drobnými niancemi.
Z tohoto množství těsta vychází cca 150 ks lineckého cukroví.
Tip: Těsto na linecké cukroví je velice jemné a při válení se lepí na váleček a k válu, proto je lepší vložit těsto mezi dva kousky pytlíku a válet mezi nimi.