Okamžitá doprava Vaše objednávky zasíláme celé prázdniny, každý pracovní den.    Zboží skladem odesíláme ihned s výjimkou zboží podléhající tepelné zkáze

Měna: / EUR
Vyberte jazyk: CZ SK
0 Kč Prázdný košík
    Autor: Michal Kubíček
    RECEPT: Dort s jednorožcem - Unicorn Cake

    Barevný jednorožec je aktuálně velký fenomén a zavál i do cukrařiny. Sklízí navíc ohlas nejen u menších dětí, ale také u odrostlejších oslavenců. Tato kouzelná mýtická bytost symbolizuje téměř ve všech kulturách čistotu a nevinnost a zároveň i odvahu a svobodu.

    I když na první pohled tento dort vypadá složitě, příprava nemusí být náročná. Využijete-li pár praktických pomůcek, nebude to nic těžkého. K jeho vytvoření je možné použít jakýkoli korpus a krém, dekorovat ho pak lze barevným fondánem nebo vhodným máslovým krémem. Na přípravu rohu a uší použijte modelovací hmotu, doporučujeme modelovat minimálně den předem, aby potom někde v chladnějším prostředí dekorace dostatečně ztvrdly. Obarvit je můžete zlatou potravinářskou gelovou barvou nebo sprejem. Prodávají se ale i cukrové modelovací hmoty i plně probarvené v celé barevné škále, včetně zlaté nebo stříbrné. Pokud si netroufáte dort potáhnout cukrovou hmotou – fondánem nebo marcipánem, pozor na použití krémů na smetanové bázi, mohly by cukrové dekorace rozmočit a roh jednorožce by pak mohl vypadat, jako šikmá věž v Pise.

    K dozdobení pak už povolte uzdu fantazii – skvěle se hodí květiny z cukrové nebo bílkové hmoty, barevné sněhové pusinky nebo krémové detaily vytvořené vhodnou zdobící, takzvanou trezírovací cukrářskou špičkou. Vše můžete nakonec umocnit jedlými třpytkami nebo třeba zlatými jedlými perličkami.

    A pokud se nechcete pouštět přímo do dortu, trendy a na přípravu lehčí jsou také cupcaky s motivem jednorožce.

    Co potřebujete? Dortový korpus, cukrovou modelovací hmotu fondán, máslový krém, potravinářské barvy dle vlastního vkusu, zdobení, třpytky atd. Skvělým tipem ke zdobení je jedlá barva ve spreji v tónech perleti nebo zlata, dodá dortu celkový lesk a luxus.

    Recept - Dort jednorožec

    Na uši a roh:

    • 250 g modelovací hmoty na tvoření dekorací na dort
    • kukuřičný škrob 
    • vykrajovátka
    • špejle
    • ostrý nůž
    • zlatá barva ve spreji nebo gelová zlatá barva 
    • štěteček
    • karton od vajíček

     

    Na krém:

    • 500 g másla
    • 750 g moučkového cukru
    • 8 lžic mascarpone
    • 4 lžičky vanilkového extraktu
    • 1 lžička soli

     

    Na dort:

    • 4 upečené a vychladlé korpusy
    • bílá gelová barva (zakoupíte na svetcukraru.cz)
    • růžová a Ivory gelová barva (zakoupíte na svetcukraru.cz)
    • černá gelová barva na oči (zakoupíte na svetcukraru.cz)
    • zdobící cukrářské sáčky
    • zdobící špička ve tvaru hvězdičky (řezaná)
    • zdobící špička tenká hladká
    • posypky a kytičky, případně další dekorace – dle vlastní potřeby
    • cukrářská stěrka – hladítko/žehlička (pomůže vytvořit hladký povrch dortu)

     

    1. Uši a roh jednorožce si připravte ideálně několik dní předem, aby pořádně ztuhly. Poprašte si povrch kukuřičným škrobem a hmotu pořádně prohněťte, aby byla měkká a poddajná. Rozválejte hmotu na tloušťku asi 5 mm a pomocí vykrajovátka vytvořte uši, měly by mít okolo 7 cm na výšku. Pak vezměte menší vykrajovátko, zhruba 5cm a vykrojte menší verzi oušek. Vnitřní menší ouško nabarvěte zlatou barvou. Až barva uschne, zadní stranu menších oušek trošku namočte vodou a přitiskněte je na větší ouška. Pak každé z nich uprostřed mírně ohněte, abyste jim dodali patřičný tvar. Odložte je například do kartonu od vajíček, aby mohla uschnout.
    2. Vezměte zbytek pasty a opět ji rozválejte, aby byla měkká. Vyválejte z ní dlouhý váleček s jedním tenčím koncem, kde bude vrcholek rohu. Špejli zapíchněte do podložky, například do kousku polystyrenu, aby držela vzpřímeně. Namočte špejli vodou a vezměte váleček pasty a opatrně špejli od spodu až nahoru omotejte tak, aby byla špejle skrytá. Vyjměte roh opatrně z podložky a vyválejte jej v kukuřičném škrobu. Pak roh na špejli opatrně lehce rozdělejte a vnitřní strany navlhčete, aby si po zatvrdnutí roh udržel svůj tvar. Umístěte jej zpět do podložky, nabarvěte zlatou gelovou barvou a nechte uschnout.
    3. Připravte si upečené a vychladlé korpusy. Doporučujeme rozměr korpusu 17 cm, protože jednorožec vypadá lépe, pokud je vyšší než širší. Nachystejte si máslový krém, kdy nejprve vyšleháme máslo dohladka, poté přesejeme moučkový cukr, přidáme mascarpone, vanilku a sůl. Šleháme nejprve na nižší otáčky a jakmile je cukr zapracovaný, otáčky zvýšíme a vyšleháme do hladka. Přidáme bílou gelovou barvu, abychom dosáhli krásného slonovinového efektu.
    4. Promažte korpusy krémem a poskládejte je na sebe. Poté celý dort pokryjte pouze tenkou vrstvou krému a dejte do ledničky uležet na 15 až 20 minut. Následně vyjměte z lednice a přidejte silnější vrstvu krému. Aby byl povrch krásně hladký, pomozte si cukrářskou stěrkou. Ještě pro větší efekt můžete celý dort postříkat perleťovou barvou ve spreji. Dort pak uložte zpět do lednice.
    5. Ze zbylého krému vytvoříme zdobení. Jednu lžíci si dejte bokem, zbytek rozdělte do tří nádob. Jednu porci krému necháme bílou, zbylé obarvíme gelovými barvami podle preference, například růžovou, ivory či modrou. Poté si krém rozdělte do zdobicích sáčků zakončených cukrářskými špičkami ve tvaru velké hvězdy. Krém, který jsme si nechali bokem, obarvíme černou gelovou barvou a dáme do sáčku s tenkou hladkou zdobící špičkou.
    6. Dort vytáhněte z lednice a umístěte na něj roh a uši. Pak pomocí zdobících sáčků vytvořte zdobení před rohem a ušima, které začnou vytvářet hřívu. Střídejte barvy, krém můžete vrstvit i na sebe, dodá to hezký prostorový efekt. Od uší postupujte dopředu, kde vytvoříte jednorožci ofinu a poté dozadu a na bok dortu dotvořte zbytek hřívy.
    7. Nakonec pomocí černého krému namalujte zepředu zavřené oči s řasami a celý dort nakonec dozdobte posypkami, třpytkami a kytičkami.

     

    Související výrobky

    Kontaktujte nás

    Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.