Recept: Velikonoční pečení s dětmi aneb jak na rychlé perníčky
Velikonoce ťukají na dveře, a zatímco bledulky vykukují ze země, můžeme popřemýšlet, co letos připravíme na Velký pátek. Mazanec a velikonoční…
Číst víceTraduje se, že když italský kuchař Carmine di Fiore na ostrově Capri připravoval tabuli pro své hosty, údajně členy mocné zločinecké organizace Maffia. Byl z toho tak nervózní, že při přípravě moučníku zapomněl přidat do těsta mouku. Přesto sklidil za svůj dort, který od té doby nese název Torta di Capri, pochvalu.
350 g | másla nebo tuku Zela Delikates |
300 g | třtinového cukru |
6 | vajec |
350 g | hořké čokolády |
400 g | mandlové mouky |
dle potřeby | nevlhnoucí moučkový cukr na posypání |
Nejprve vyšlehejte opatrně tuk s cukrem.
Do této hmoty postupně přidávejte žloutky, rozehřátou hořkou čokoládu, mandlovou mouku a nakonec přimíchejte vyšlehané bílky.
TIP: lze použít i kakao, ale v takovém případě přidejte cukr, nebo můžete dle chuti nahradit nízkokalorickým tekutým sladidlem ze stévie (zde je třeba vyzkoušet množství, stévie sladí více než cukr).
Po vychladnutí posypejte hotový korpus nevlhnoucím moučkovým cukrem.
Tento dort je nejenom chutný, ale i relativně zdravý. Recept navrhuje třinový cukr, který je zdrojem prospěšných minerálních látek. Díky tomu, že neobsahuje tradiční mouku, je zcela bezlepkový. Hlavní ingrediencemi jsou mandlová mouka, máslo a vejce. A také notnou dávku kvalitní hořké čokolády.
TIP: pokud se v rámci zdravého životního stylu vyhýbáte živočisným tuků, máslo nahraďtě výborným margarínem na pečení Zela Delikates.