Snídaňové lívanečky na tři způsoby

Snídaně je základ dne. Měla by být teplá a vyvážená. Máte rádi sladkou snídani? Vyzkoušejte vynikající lívanečky, které si můžete nachystat na mnoho způsobu. Zde jsou tři inspirace:
Lívance
Suroviny:
- 250 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 1 vejce
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Postup:
Všechny suroviny postupně smíchejte a vyšlehejte z nich hladké těstíčko. Na pánvi rozpalte lžíci oleje. Jakmile se olej ohřeje, můžete začít smažit lívanečky. Těsto nalévejte naběračkou na pánev. Lívance obracejte a smažte z obou stran. Hotové lívance ještě nechte okapat, ať nejsou po ránu mastné. A čím je ozdobit?
Jahodový přeliv
- 300 g čerstvých nebo mražených jahod
- 200 ml vody
- 100 g cukru
- 1 vanilkový puding
- čerstvá máta
Jahody smíchejte s cukrem a rozmačkejte je vidličkou. Vložte je do menšího hrnce a chvíli je povařte. V hrnku s vodou rozmíchejte puding stejně, jako když připravujete tento vláčný dezert. Rozmíchaný puding nalijte k jahodám a vařte několik minut. Až směs začne houstnout, vypněte sporák a sundejte z něj hrnec. Mátu omyjte a otrhejte z ní lístky. Přidejte je do jahodového přelivu. Lívanečky polijte přelivem. Popíjejte k nim mléko nebo kefír.
Jablečné pyré se skořicí
- 2 větší jablka
- 250 ml vody
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžíce medu
Jablka omyjte, oloupejte slupku a vyndejte z nich jádřince. Pokrájejte je na čtvrtky a vložte je do hrnce s vodou. Nechte vařit asi 20 minut, ať jablka pěkně změknou. Poté slijte většinu vody, přidejte skořici a citronovou kůru a vše důkladně promixujte. Můžete dosladit medem. Jablečným pyré přelijte lívance a dozdobte je tvarohem. Výborné jsou s teplým čajem.
Vanilková omáčka
- 250 ml smetany na vaření
- 100 g cukru
- 1 vanilkový lusk
- 3 vejce z podestýlky
Smetanu vlijte do hrnce, přisypte cukr a zahřívejte na mírném ohni. Mezitím rozkrojte vanilkový lusk a vyndejte z něj všechna semínka. Ta pak přidejte do směsi na omáčku. Směs přiveďte k varu a nechte minutku povařit. Poté hrnec odstavte. Ještě za tepla vmíchejte do omáčky postupně 3 žloutky. Bílky v tomto receptu nebudete potřebovat. Pokud se bojíte syrových vajec, vraťte hrnec na plotnu a ještě chvíli prohřívejte. Omáčku ale zahřívejte jen chvíli, aby příliš nezhoustla. Podávejte s lívanci a s čerstvým ovocem.