Recept: Citrónový koláč s olivovým olejem
Už jste přejedeni perníkového koření, skořice a čokolády? Co takhle zavzpomínat na léto a upéct koláč se svěží chutí citrónu, zvláčněný olivovým…
Číst víceSnídaně je základ dne. Měla by být teplá a vyvážená. Máte rádi sladkou snídani? Vyzkoušejte vynikající lívanečky, které si můžete nachystat na mnoho způsobu. Zde jsou tři inspirace...
250 g | hladké mouky |
150 ml | mléka |
1 lžíce | oleje |
1 lžička | prášku do pečiva |
špetka | soli |
300 g | čerstvých nebo mražených jahod |
200 ml | vody |
100 g | cukru |
1 ks | vanilkový puding |
dle potřeby | čerstvá máta |
2 | větší jablka |
250 ml | vody |
1 lžička | mleté skořice |
1 lžička | citronové kůry |
1 lžíce | medu |
250 ml | smetany na vaření |
100 g | cukru |
1 ks | vanilkový lusk |
3 ks | vejce |
Těsto na lívance
Všechny suroviny postupně smíchejte a vyšlehejte z nich hladké těstíčko. Na pánvi rozpalte lžíci oleje. Jakmile se olej ohřeje, můžete začít smažit lívanečky. Těsto nalévejte naběračkou na pánev. Lívance obracejte a smažte z obou stran. Hotové lívance ještě nechte okapat, ať nejsou po ránu mastné. A čím je ozdobit?
Jahodový přeliv
Jahody smíchejte s cukrem a rozmačkejte je vidličkou. Vložte je do menšího hrnce a chvíli je povařte. V hrnku s vodou rozmíchejte puding stejně, jako když připravujete tento vláčný dezert. Rozmíchaný puding nalijte k jahodám a vařte několik minut. Až směs začne houstnout, vypněte sporák a sundejte z něj hrnec. Mátu omyjte a otrhejte z ní lístky. Přidejte je do jahodového přelivu. Lívanečky polijte přelivem. Popíjejte k nim mléko nebo kefír.
Vanilková omáčka
Smetanu vlijte do hrnce, přisypte cukr a zahřívejte na mírném ohni. Mezitím rozkrojte vanilkový lusk a vyndejte z něj všechna semínka. Ta pak přidejte do směsi na omáčku. Směs přiveďte k varu a nechte minutku povařit. Poté hrnec odstavte. Ještě za tepla vmíchejte do omáčky postupně 3 žloutky. Bílky v tomto receptu nebudete potřebovat. Pokud se bojíte syrových vajec, vraťte hrnec na plotnu a ještě chvíli prohřívejte. Omáčku ale zahřívejte jen chvíli, aby příliš nezhoustla. Podávejte s lívanci a s čerstvým ovocem.
Snídaně je základ dne. Měla by být teplá a vyvážená. Máte rádi sladkou snídani? Vyzkoušejte vynikající lívanečky, které si můžete nachystat na mnoho způsobu. Zde jsou tři inspirace:
Všechny suroviny postupně smíchejte a vyšlehejte z nich hladké těstíčko. Na pánvi rozpalte lžíci oleje. Jakmile se olej ohřeje, můžete začít smažit lívanečky. Těsto nalévejte naběračkou na pánev. Lívance obracejte a smažte z obou stran. Hotové lívance ještě nechte okapat, ať nejsou po ránu mastné. A čím je ozdobit?
Jahody smíchejte s cukrem a rozmačkejte je vidličkou. Vložte je do menšího hrnce a chvíli je povařte. V hrnku s vodou rozmíchejte puding stejně, jako když připravujete tento vláčný dezert. Rozmíchaný puding nalijte k jahodám a vařte několik minut. Až směs začne houstnout, vypněte sporák a sundejte z něj hrnec. Mátu omyjte a otrhejte z ní lístky. Přidejte je do jahodového přelivu. Lívanečky polijte přelivem. Popíjejte k nim mléko nebo kefír.
Jablka omyjte, oloupejte slupku a vyndejte z nich jádřince. Pokrájejte je na čtvrtky a vložte je do hrnce s vodou. Nechte vařit asi 20 minut, ať jablka pěkně změknou. Poté slijte většinu vody, přidejte skořici a citronovou kůru a vše důkladně promixujte. Můžete dosladit medem. Jablečným pyré přelijte lívance a dozdobte je tvarohem. Výborné jsou s teplým čajem.
Smetanu vlijte do hrnce, přisypte cukr a zahřívejte na mírném ohni. Mezitím rozkrojte vanilkový lusk a vyndejte z něj všechna semínka. Ta pak přidejte do směsi na omáčku. Směs přiveďte k varu a nechte minutku povařit. Poté hrnec odstavte. Ještě za tepla vmíchejte do omáčky postupně 3 žloutky. Bílky v tomto receptu nebudete potřebovat. Pokud se bojíte syrových vajec, vraťte hrnec na plotnu a ještě chvíli prohřívejte. Omáčku ale zahřívejte jen chvíli, aby příliš nezhoustla. Podávejte s lívanci a s čerstvým ovocem.