Měna: / EUR / HUF
Vyberte jazyk: CZ SK HU EN
0 0 Kč Prázdný košík

Snídaňové lívanečky na tři způsoby

Snídaně je základ dne. Měla by být teplá a vyvážená. Máte rádi sladkou snídani? Vyzkoušejte vynikající lívanečky, které si můžete nachystat na mnoho způsobu. Zde jsou tři inspirace...

Snídaňové lívanečky na tři způsoby

Suroviny

Těsto na lívance
250 g hladké mouky
150 ml mléka
1 lžíce oleje
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
Jahodový přeliv
300 g čerstvých nebo mražených jahod
200 ml vody
100 g cukru
1 ks vanilkový puding
dle potřeby čerstvá máta
Jablečné pyré se skořicí
2 větší jablka
250 ml vody
1 lžička mleté skořice
1 lžička citronové kůry
1 lžíce medu
Vanilková omáčka
250 ml smetany na vaření
100 g cukru
1 ks vanilkový lusk
3 ks vejce

Postup na připravu

  1. Těsto na lívance

    Všechny suroviny postupně smíchejte a vyšlehejte z nich hladké těstíčko. Na pánvi rozpalte lžíci oleje. Jakmile se olej ohřeje, můžete začít smažit lívanečky. Těsto nalévejte naběračkou na pánev. Lívance obracejte a smažte z obou stran. Hotové lívance ještě nechte okapat, ať nejsou po ránu mastné. A čím je ozdobit?

  2. Jahodový přeliv

    Jahody smíchejte s cukrem a rozmačkejte je vidličkou. Vložte je do menšího hrnce a chvíli je povařte. V hrnku s vodou rozmíchejte puding stejně, jako když připravujete tento vláčný dezert.  Rozmíchaný puding nalijte k jahodám a vařte několik minut. Až směs začne houstnout, vypněte sporák a sundejte z něj hrnec. Mátu omyjte a otrhejte z ní lístky.  Přidejte je do jahodového přelivu. Lívanečky polijte přelivem. Popíjejte k nim mléko nebo kefír.

  3. Jablečné pyré se skořicí

    Jablka omyjte, oloupejte slupku a vyndejte z nich jádřince. Pokrájejte je na čtvrtky a vložte je do hrnce s vodou. Nechte vařit asi 20 minut, ať jablka pěkně změknou. Poté slijte většinu vody, přidejte skořici a citronovou kůru a vše důkladně promixujte. Můžete dosladit medem. Jablečným pyré přelijte lívance a dozdobte je tvarohem. Výborné jsou s teplým čajem. 

    Zobrazit celý postup

  4. Vanilková omáčka

    Smetanu vlijte do hrnce, přisypte cukr a zahřívejte na mírném ohni. Mezitím rozkrojte vanilkový lusk a vyndejte z něj všechna semínka. Ta pak přidejte do směsi na omáčku. Směs přiveďte k varu a nechte minutku povařit. Poté hrnec odstavte. Ještě za tepla vmíchejte do omáčky postupně 3 žloutky. Bílky v tomto receptu nebudete potřebovat. Pokud se bojíte syrových vajec, vraťte hrnec na plotnu a ještě chvíli prohřívejte. Omáčku ale zahřívejte jen chvíli, aby příliš nezhoustla. Podávejte s lívanci a s čerstvým ovocem. 

Snídaně je základ dne. Měla by být teplá a vyvážená. Máte rádi sladkou snídani? Vyzkoušejte vynikající lívanečky, které si můžete nachystat na mnoho způsobu. Zde jsou tři inspirace: 

Lívance

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup:

Všechny suroviny postupně smíchejte a vyšlehejte z nich hladké těstíčko. Na pánvi rozpalte lžíci oleje. Jakmile se olej ohřeje, můžete začít smažit lívanečky. Těsto nalévejte naběračkou na pánev. Lívance obracejte a smažte z obou stran. Hotové lívance ještě nechte okapat, ať nejsou po ránu mastné. A čím je ozdobit?

Jahodový přeliv

  • 300 g čerstvých nebo mražených jahod
  • 200 ml vody
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový puding
  • čerstvá máta

Jahody smíchejte s cukrem a rozmačkejte je vidličkou. Vložte je do menšího hrnce a chvíli je povařte. V hrnku s vodou rozmíchejte puding stejně, jako když připravujete tento vláčný dezert.  Rozmíchaný puding nalijte k jahodám a vařte několik minut. Až směs začne houstnout, vypněte sporák a sundejte z něj hrnec. Mátu omyjte a otrhejte z ní lístky.  Přidejte je do jahodového přelivu. Lívanečky polijte přelivem. Popíjejte k nim mléko nebo kefír.

Jablečné pyré se skořicí

  • 2 větší jablka
  • 250 ml vody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce medu

Jablka omyjte, oloupejte slupku a vyndejte z nich jádřince. Pokrájejte je na čtvrtky a vložte je do hrnce s vodou. Nechte vařit asi 20 minut, ať jablka pěkně změknou. Poté slijte většinu vody, přidejte skořici a citronovou kůru a vše důkladně promixujte. Můžete dosladit medem. Jablečným pyré přelijte lívance a dozdobte je tvarohem. Výborné jsou s teplým čajem. 

Vanilková omáčka

  • 250 ml smetany na vaření
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 vejce z podestýlky

Smetanu vlijte do hrnce, přisypte cukr a zahřívejte na mírném ohni. Mezitím rozkrojte vanilkový lusk a vyndejte z něj všechna semínka. Ta pak přidejte do směsi na omáčku. Směs přiveďte k varu a nechte minutku povařit. Poté hrnec odstavte. Ještě za tepla vmíchejte do omáčky postupně 3 žloutky. Bílky v tomto receptu nebudete potřebovat. Pokud se bojíte syrových vajec, vraťte hrnec na plotnu a ještě chvíli prohřívejte. Omáčku ale zahřívejte jen chvíli, aby příliš nezhoustla. Podávejte s lívanci a s čerstvým ovocem. 

Podobné recepty

Všechny recepty

Kontaktujte nás