Recept: Citrónový koláč s olivovým olejem
Už jste přejedeni perníkového koření, skořice a čokolády? Co takhle zavzpomínat na léto a upéct koláč se svěží chutí citrónu, zvláčněný olivovým…
Číst víceUž jste vyzkoušeli bonbony z mikrovlnky? Ne? Taky tady je máte. Mrkněte na recept, jak si doma připravit tvrdé cucavé bonbony ochucené přírodním aroma. Než začnete, položte všechny přísady a náčiní blízko mikrovlnné trouby, aby byly snadno na dosah. Některé úkony vyžadují rychlost. Je to výzva. Zvládnete to?
šálek | granulovaného cukru |
½ šálku | glukózového sirupu (případně kukuřičného) |
½ lžičky | aroma |
1 ks | potravinářské barvivo |
špetka | práškový cukr |
- | silikonová forma na bombony |
Používejte pouze kovové odměrky a lžíce, nikdy ne plastové. Jemně nastříkejte plech nebo formy na cukrovinky olejem ve spreji. Pokud používáte formy, můžete také nastříkat kousek hliníkové fólie.
Důkladně promíchejte cukr a glukózový sirup ve skleněné nádobě vhodné do mikrovlnky. Zakryjte potravinářskou folií vhodnou do mikrovlnné trouby. Uložte do mikrovlnky a zapněte na nejvyšší teplotu (600–700 W), ohřívejte po dobu 3 minut a 15 sekund.
Znovu vyjměte z mikrovlnné trouby, opatrně odstraňte folii. POZOR: pod obalem se hromadí vařící pára. Promíchejte čistou lžící a přidejte aroma.
Rychle a opatrně nalijte sirup pomocí lžíce na připravený plech, formu nebo alobal. Pokud použijete plech, velkým nožem vyznačte čtverečky, až cukrová směs trochu zatuhne. Nechte vychladnout v pokojové teplotě. Neukládejte do ledničky.
Až cukrovinka úplně vychladne, lehce ji poprašte práškovým cukrem na obou stranách a přebytečné množství cukru odstraňte. Rozlámejte cukrový plát na malé kousky. Skladujte ve vzduchotěsných nádobách vyložených voskovaným papírem. Tvrdé bonbóny vždy skladujte na suchém místě pokojové teplotě, nikdy ne v chladničce.
Tento recept je navržen tak, aby fungoval ve standardní domácí mikrovlnné troubě s výkonem mezi 600-700 W. Vezměte prosím také na vědomí, že některá aroma jsou výraznější než jiná. Proto přidávejte příchutě postupně.