Recept: Velikonoční pečení s dětmi aneb jak na rychlé perníčky
Velikonoce ťukají na dveře, a zatímco bledulky vykukují ze země, můžeme popřemýšlet, co letos připravíme na Velký pátek. Mazanec a velikonoční…
Číst víceV Čechách se této laskomině říká vosí hnízda, na Moravě včelí úly. To podle jejich tvaru, který vychází z podoby slaměné košnice, včelařské pomůcky na odchyt zatoulaných rojů těchto užitečných tvorečků. Je jedno, jak jim říkáte, faktem je, že kombinace vaječného koňaků s piškotem tvoří dobrotu, která nesmí chybět o žádných Vánocích.
110 g | moučkového cukru |
110 g | najemno namletých ořechů |
1 ks | žloutek |
150 g | dětských piškotů |
4 lžíce | rumu |
½ balíčku | vanilkového cukru |
100 g | másla |
150 g | moučkového cukru |
150 g | másla |
1 ks | žloutek |
dle chuti | rumové aroma (nebo 1 lžíci rumu) |
dle potřeby | dětské piškoty na podlepení |
- | formičky na vosí hnízda / včelí úly |
Do mísy vložíme moučkový cukr, na jemno namleté piškoty, ořechy, žloutek, rum, vanilkový cukr a máslo.
Suroviny zpracujeme v tužší těsto, aby se nelepilo na ruce. Pokud se těsto lepí, přidáme namleté piškoty.
Formičky na vosí hnízda naplníme těstem, na konci vytvoříme palcem důlek a vyklepneme na vál.
Krém
Smícháme v míse všechny suroviny a metličkovým mixérem vyšleháme v krém.
Po uschnutí naplníme vosí hnízda krémem (trezírovacím sáčkem) a přilepíme piškoty.
Ozdobíme dle fantazie.
Tradiční vosí hnízda zaujímají první místo v žebříčku nepečeného cukroví. Patří na vánoční tabuli více než jedno století. Jejich oblibě se těšíme od poloviny 19. století.
Z uvedených ingrediencí uděláme asi 30 ks vosích hnízd / včelích úlů.
Tip: Pokud vám nejdou vosí hnízda z formičky dobře vyklepnout, vysypte formičku moučkovým cukrem