Sladká výzva: Bonbóny z mikrovlnky
Už jste vyzkoušeli bonbony z mikrovlnky? Ne? Taky tady je máte. Mrkněte na recept, jak si doma připravit tvrdé cucavé bonbony ochucené přírodním…
Číst víceV Čechách se této laskomině říká vosí hnízda, na Moravě včelí úly. To podle jejich tvaru, který vychází z podoby slaměné košnice, včelařské pomůcky na odchyt zatoulaných rojů těchto užitečných tvorečků. Je jedno, jak jim říkáte, faktem je, že kombinace vaječného koňaků s piškotem tvoří dobrotu, která nesmí chybět o žádných Vánocích.
110 g | moučkového cukru |
110 g | najemno namletých ořechů |
1 ks | žloutek |
150 g | dětských piškotů |
4 lžíce | rumu |
½ balíčku | vanilkového cukru |
100 g | másla |
150 g | moučkového cukru |
150 g | másla |
1 ks | žloutek |
dle chuti | rumové aroma (nebo 1 lžíci rumu) |
dle potřeby | dětské piškoty na podlepení |
- | formičky na vosí hnízda / včelí úly |
Do mísy vložíme moučkový cukr, na jemno namleté piškoty, ořechy, žloutek, rum, vanilkový cukr a máslo.
Suroviny zpracujeme v tužší těsto, aby se nelepilo na ruce. Pokud se těsto lepí, přidáme namleté piškoty.
Formičky na vosí hnízda naplníme těstem, na konci vytvoříme palcem důlek a vyklepneme na vál.
Krém
Smícháme v míse všechny suroviny a metličkovým mixérem vyšleháme v krém.
Po uschnutí naplníme vosí hnízda krémem (trezírovacím sáčkem) a přilepíme piškoty.
Ozdobíme dle fantazie.
Tradiční vosí hnízda zaujímají první místo v žebříčku nepečeného cukroví. Patří na vánoční tabuli více než jedno století. Jejich oblibě se těšíme od poloviny 19. století.
Z uvedených ingrediencí uděláme asi 30 ks vosích hnízd / včelích úlů.
Tip: Pokud vám nejdou vosí hnízda z formičky dobře vyklepnout, vysypte formičku moučkovým cukrem