Recept: Velikonoční pečení s dětmi aneb jak na rychlé perníčky
Velikonoce ťukají na dveře, a zatímco bledulky vykukují ze země, můžeme popřemýšlet, co letos připravíme na Velký pátek. Mazanec a velikonoční…
Číst více280 g | hladké mouky |
210 g | másla |
110 g | jemně mletých ořechů |
40 g | moučkového cukru |
2 ks | žloutků |
200 - 250 g | moučkového cukru |
1 balíček | vanilkového cukru |
- | formičky na rohlíčky |
- | mísa |
- | potravinová folie |
Do mísy vložíme hladkou mouku, moučkový cukr, jemně mleté ořechy a žloutky. Vypracujeme těsto.
Těsto zakryjeme fólií a necháme v chladu uležet.
Pečeme v předehřáté troubě cca na 180 °C 10 - 12 minut . Je potřeba kontrolovat stupně a dobu pečení upravtit podle typu trouby.
Ihned po vyndání z trouby rohlíčky vyklepneme na vál a ještě vlažné obalíme v prosátém moučkovém cukru s vanilkovým cukrem. Rohlíčky se snažíme z formiček vyklepávat co nejdříve po vyndání z trouby, později už to jde hůře a drolí se.
Rohlíčky zdobíme podle fantazie (např. pokapáním čokoládou).
Vyzkoušejte recept na vanilkové rohlíčky od paní Jany. Z uvedeného množství surovin vychází asi 110 Ks rohlíčků.
Tip pro kutily: Na vyklepávání rohlíčků z formiček můžete použít elektrikářské kleště (aby byly dlouhé a špičaté). Formičku uchopíme kleštěmi za okraj a jemně klepneme o okraj válu či linky.