Recept: Citrónový koláč s olivovým olejem
Už jste přejedeni perníkového koření, skořice a čokolády? Co takhle zavzpomínat na léto a upéct koláč se svěží chutí citrónu, zvláčněný olivovým…
Číst víceKromě jahod nám letní zahrádka nadělila i spoustu ostružin. Bylo nám líto toho nevyužít, tak jsme se rozhodli upéct krásné, chutné ostružinové cupcakes. Cupcakes jsou velmi oblíbené a existuje spousta druhů.
2 lžíce | změklého másla |
55 g | moučkového cukru |
1 ks | vejce |
1 lžička | vanilkového extraktu |
100 g | bílého jogurtu |
130 ml | podmáslí |
130 g | hladké mouky |
¾ lžičky | kypřicího prášku do pečiva |
¼ lžičky | jedlé sody |
špetka | soli |
280 g | ostružin |
150 g | změklého másla |
50 g | moučkového cukru |
- | forma na muffiny |
- | papírové košíčky na muffiny |
Těsto se připraví vyšleháním másla s cukrem. Později se přimíchá vejce, vanilkový extrakt, podmáslí a jogurt.
Mouka se musí prosít s kypřicím práškem, solí a jedlou sodou. Poté se vše může zpracovat, zamíchat, dokud se suroviny nespojí v jeden celek.
Cupcakes pečeme v předehřáté troubě při 150° asi 25- 30 minut. Než začneme zdobit, musí se nechat vychladnout.
Abychom správně připravili krém, musíme rozmixovat ostružiny a přes síto je namačkáme do hrnce.
Směs zahřejeme a zredukujeme, aby směs zhoustla. Na konci by měly zůstat asi 2 lžíce pyré.
Do mísy jsem vložila vyšlehané máslo s prosetým cukrem, poté se nesmí zapomenou na pyré. Opět šleháme dokud se směs nespojí. Zdobíme až na vychladlé košíčky.
Tyhle malé zázraky jsou sice časově velmi náročné, ale kdo je milovník pečení, tak si určitě vychutná zdobení těchto dortíků. Objevte s námi tedy ten správný recept.
Musím uznat, že do něčeho takové je samá radost se zakousnout. Vypadají skvěle a chutnají ještě lépe. Určitě doporučuji zkusit, ochutnat a nechat se překvapit.
TIP: pro bezlepkovou variantu vyzkoušejte bezlepkovou směs na muffiny.