Recept: Velikonoční pečení s dětmi aneb jak na rychlé perníčky
Velikonoce ťukají na dveře, a zatímco bledulky vykukují ze země, můžeme popřemýšlet, co letos připravíme na Velký pátek. Mazanec a velikonoční…
Číst víceDneska se s vámi podělím o recept na mé oblíbené muffiny. Jejich příprava je snadná, rychlá, a zvládnu to i já - chlap. Co je ale hlavní, chutnají.
2 ks | vejce |
220 g | polohrubé mouky |
2 kávové lžičky | prášku do pečiva |
2 polévkové lžíce | kakaa |
100 g | čokolády na vaření nebo termostabilních čokoládových špalíčků |
130 ml | oleje |
170 ml | kefíru |
100 g | cukru krupice |
- | košíčky na muffiny |
- | struhadlo |
- | forma na muffiny |
- | šupiny z polevy |
Sypké suroviny rozmíchejte - nejprve mouku, cukr, prášek do pečiva a kakao. Pak přidejte obě vajíčka, olej a kefír. Pečlivě promíchejte do hladka.
Čokoládu nastrouhejte na hrubo nebo nasekejte na malé kousky a většinu, asi tak 3/4 vmíchejte do těsta. Pokud máte rádi hrudky čokolády uvnitř těsta, použijte místo čokolády na vaření tzv. termostabilní čokoládové špalíčky či dropsy. Koupíte je třeba zde. Něco z čokolády si nechte na konec, posypete jimi naplněné košíčky s těstem.
Pokud máte rádi ovoce, doporučuji ještě rozpustit trochu čokolády (buď ve speciálním temperovači nebo v misce ponořené v horké vodě), upečené muffiny polijte čokoládou a do ní vložte třeba jahody, maliny, borůvky či další bobulové sezónní ovoce.
Ve škole mého syna mají pěknou tradici - jednou měsíčně jedna ze tříd uspořádá pro ostatní snídani. Koná se ve vestibulu školy a přijdou na ni ostatní spolužáci, jejich učitelé i rodiče. Poslední snídani pořádali "naši" páťáci, a když jsem přinesl muffinky na společnou snídani, zmizely ze stolu jako první. Nebudu vám dělat chutě a raději rovnou napíšu, jak na ně.