Recept: Citrónový koláč s olivovým olejem
Už jste přejedeni perníkového koření, skořice a čokolády? Co takhle zavzpomínat na léto a upéct koláč se svěží chutí citrónu, zvláčněný olivovým…
Číst víceCo jsou to vlastně ty slavné makronky? Kulaté mandlové ,,pusinky“ plněné krémem. Chutí je neuvěřitelně mnoho, významné podniky dokonce pečou kolekce pro jednotlivá roční období. Pravý recept pochází z Francie, proto ty nejlepší makronky najdeme ve francouzských cukrárnách. Makronky mají průměr asi 3-5 cm, povrch po kousnutí připomíná skořápku, která pokaždé jinak chutná.
90g | bílků |
25g | krupicového cukru |
200g | moučkového cukru (prosátého) |
110 | jemně drcených mandlí (mandlová mouka) |
1 ks | červené potravinářské barvivo |
90 g | změklého másla |
1-2 hrnky | prosátého moučkového cukru |
- | cukrářský sáček |
- | pečící papír |
- | plech |
- | papír na pečení |
Těsto
Na začátku jsem si navážila suroviny. Bílky jsem si vyšlehala společně s krupicovým cukrem, do tuha. Poté jsem smíchala rozdrcené mandle s moučkovým cukrem, k tomu se přimíchal tuhý sníh. Přidalo se potravinářské barvivo a vše se zlehka zamíchalo.
Cukrářský sáček jsem naplnila hmotou. Plech se vyložil pečícím papírem a na plech jsem stříkala kolečka o průměru 3 cm. Hmotu jsem nechala 30-60 min odpočinout.
Krém
Vyšlehala jsem máslo s cukrem, dokud nedostalo správnou tuhost a chuť. Poté jsem si rozdělila makronky na dvojice se stejnou velikostí, aby k sobě seděly.
Na jedno kolečko se nanesl pomocí cukrářského sáčku krém a vložily se maliny. Druhá polovina se přitiskla a celá pochoutka se uložila do ledničky.
Základní suroviny jsou mandle, mouka, cukr a bílky. U makrónek je důležitá chuť a barva. Jakou mají makronky chuť záleží na surovinách a náplni. Barva dodá makronkám ten správný efekt a měla by podporovat chuť. Makronky se obarvují potravinářským barvivem a neobsahují lepek. Jelikož nám přišla tahle pochoutka v naší letní sérii nezbytná, rozhodli jsme se pro vás připravit recept na makronky s malinami.
TIP: Nejste si jisti? Zkuste naši směs na výrobu makronek