RECEPT: Křupavé makronky s malinami

Co jsou to vlastně ty slavné makronky? Kulaté mandlové ,,pusinky“ plněné krémem. Chutí je neuvěřitelně mnoho, významné podniky dokonce pečou kolekce pro jednotlivá roční období. Pravý recept pochází z Francie, proto ty nejlepší makronky najdeme ve francouzských cukrárnách. Makronky mají průměr asi 3-5cm, povrch po kousnutí připomíná skořápku, která pokaždé jinak chutná.
Základní suroviny jsou mandle, mouka, cukr a bílky. U makrónek je důležitá chuť a barva. Jakou mají makronky chuť záleží na surovinách a náplni. Barva dodá makronkám ten správný efekt a měla by podporovat chuť. Makronky se obarvují potravinářským barvivem a neobsahují lepek. Jelikož nám přišla tahle pochoutka v naší letní sérii nezbytná, rozhodli jsme se pro Vás připravit recept na makronky s malinami.
Suroviny:
- 90g bílků
- 25g krupicového cukru
- 200g moučkového cukru (prosátého)
- 110 jemně drcených mandlí (mandlová mouka)
- červené potravinářské barvivo
Na začátku jsem si navážila suroviny. Bílky jsem si vyšlehala společně s krupicovým cukrem, do tuha. Poté jsem smíchala rozdrcené mandle s moučkovým cukrem, k tomu se přimíchal tuhý sníh. Přidalo se potravinářské barvivo a vše se zlehka zamíchalo. Cukrářský sáček jsem naplnila hmotou. Plech se vyložil pečícím papírem a na plech jsem stříkala kolečka o průměru 3 cm. Hmotu jsem nechala 30-60 min odpočinout. Odpočinutá hmota se pekla při teplotě 140° asi 20 minut. Po vyndání z trouby musí makronky vychladnout, poté sundat z papíru a uskladnit do krabice s přístupem vzduchu (pouze v případě, kdy makronky nechcete hned plnit).
Suroviny na krém:
- 90 g změklého másla
- 1-2 hrnky prosátého moučkového cukru
Vyšlehala jsem máslo s cukrem, dokud nedostalo správnou tuhost a chuť. Poté jsem si rozdělila makrpnky na dvojice se stejnou velikostí, aby k sobě seděly. Na jedno kolečko se nanesl pomocí cukrářského sáčku krém a vložily se maliny. Druhá polovina se přitiskla a celá pochoutka se uložila do ledničky.
TIP: Nejste si jisti? Zkuste naši směs na výrobu makronek