RECEPT: Koláč s jahodami a mascarpone

Je tu léto a na zahrádce se rodí jahody. Připravili jsme proto pro vás recept na lahodný koláč s jahodami a mascarpone. Místo jahod samozřejmě můžete použít jiné ovoce, které se Vám zrovna hodí a na které máte chuť.
Co potřebujete, aby jste stvořili jemné těsto?
- 150 g hladké mouky
- 30 g jemně mletých mandlí
- 40 g moučkového cukru
- 90 g vychlazeného másla
- 1 žloutek
- špetka soli
- 3 lžíce ledové vody
Hotové těsto jsem dala odpočinout na půl hodiny do ledničky. Poté se těsto rozválelo a vložila jsem ho do formy. Na těsto se přiložil pečící papír a vysypalo se fazolemi, které zabránilo nafouknutí těsta. Na závěr jsem těsto vložila do trouby a pekla jsem při 160° asi 15 minut. Po 15 minutách se vyndaly fazole s pečícím papírem a těsto se znovu vložilo do trouby na 5-10 minut. V mezi čase jsem si připravila náplň.
Suroviny pro náplň
- 250 g mascarpone
- 200 g slazeného kondenzovaného mléka
- 2 vejce
- 400 g jahod
- 1 vrchovatá lžíce mandlových plátků
V míse jsem šlehala mascarpone společně s kondenzovaným mlékem a vejci. Po vyšlehání se hmota nalila na korpus a vrátila se na 15-20 minut do trouby, dokud směs neztuhla.Po upečení jsem koláč nechala vychladnout a vložila do ledničky na přibližně 2 hodiny. Mezitím se mi maličko pražily mandle. Po vychladnutí jsem koláč nazdobila nakrájenými jahody a posypala mandlí. Na závěr se koláč ozdobil natrhanou bazalkou.