Recept: Citrónový koláč s olivovým olejem
Už jste přejedeni perníkového koření, skořice a čokolády? Co takhle zavzpomínat na léto a upéct koláč se svěží chutí citrónu, zvláčněný olivovým…
Číst více150 g | hladké mouky |
30 g | jemně mletých mandlí |
40 g | moučkového cukru |
90 g | vychlazeného másla |
1 | žloutek |
špetka | soli |
3 lžíce | ledové vody |
250 g | mascarpone |
200 g | slazeného kondenzovaného mléka |
2 | vejce |
400 g | jahod |
1 vrchovatá lžíce | mandlových plátků |
- | forma na koláč |
- | váleček na těsto |
- | papír na pečení |
- | sušené fazole |
Hotové těsto jsem dala odpočinout na půl hodiny do ledničky. Poté se těsto rozválelo a vložila jsem ho do formy. Na těsto se přiložil pečící papír a vysypalo se fazolemi, které zabránilo nafouknutí těsta.
Na závěr jsem těsto vložila do trouby a pekla jsem při 160° asi 15 minut. Po 15 minutách se vyndaly fazole s pečícím papírem a těsto se znovu vložilo do trouby na 5-10 minut. V mezi čase jsem si připravila náplň.
Po upečení jsem koláč nechala vychladnout a vložila do ledničky na přibližně 2 hodiny. Mezitím se mi maličko pražily mandle. Po vychladnutí jsem koláč nazdobila nakrájenými jahodami a posypala mandlemi. Na závěr se koláč ozdobil natrhanou bazalkou.
Je tu léto a na zahrádce se rodí jahody. Připravili jsme proto pro vás recept na lahodný koláč s jahodami a mascarpone. Místo jahod samozřejmě můžete použít jiné ovoce, které se Vám zrovna hodí a na které máte chuť.