Recept: Velikonoční pečení s dětmi aneb jak na rychlé perníčky
Velikonoce ťukají na dveře, a zatímco bledulky vykukují ze země, můžeme popřemýšlet, co letos připravíme na Velký pátek. Mazanec a velikonoční…
Číst víceNadýchaný kroužek z kynutého těsta si vás omotá kolem prstu. Vhodný jako svačinka nebo jen tak, když vás honí mlsná. Barevný donut, posypaný cukrovým zdobením, přiláká oči nejen našich ratotelstí. Kousnete si taky?
500 g | hladké mouky + trochu na poprášení |
50 g | krupicového cukru |
3 lžičky | sušeného droždí |
špetka | soli |
250 ml | vlažného mléka |
3 ks | žloutky |
100 g | rozpuštěného másla |
dle potřeby | rostlinný olej na smažení (např. kokosový) |
- | skořicový cukr |
- | moučkový cukr |
- | ovocná poleva |
- | čokoládová poleva |
- | bílá poleva |
- | cukrové zdobení |
- | vykrajovátko kruh o průměru 8 cm (nebo 5 cm) |
- | vykrajovátko kruh o průměru 3,5 cm (nebo 1,3 cm) |
V míse smíchejte mouku, cukr, droždí a špetku soli. Přidejte mléko a žloutky a promíchejte. Nakonec přidejte rozpuštěné máslo a vypracujte lepivé těsto. Vyklopte ho na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte, až bude hladké a pružné.
Dejte do vymaštěné mísy, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba hodinu , poté znovu zlehka propracujte a nechte odležet ještě asi půl hodiny. Těsto zdvojnásobí objem.
Kulatým vykrajovátkem o průměru 8 cm vykrájejte kolečka a pak vykrojte středy vykrajovátkem o průměru 3,5 cm. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 15 minut kynout.
Rozpalte vysokou vrstvu oleje (optimálně na 180°C) a donuty postupně smažte asi 1–2 minuty po každé straně, až se nafouknou a zezlátnou.
Nchte je okapat na papírových utěrkách.
Obalte ve skořicovém cukru nebo jen pocukrujte moučkovým cukrem. Můžete potáhnout ovocnou, čokoládovou bílou nebo mléčnou polevu, a posypat cukrovým zdobením.
Tak trochu jiný koblížek. Na této svačince se můžete doslova vyřádit s barevnými polevami a cukrovým zdobením. Připravte smažené donuty dětem do školy jako výslužku k narozeninám. Doslova se po nich slehne zem.
TIP: vyzkoušejte hotovou směs na donuty.