Recept: Citrónový koláč s olivovým olejem
Už jste přejedeni perníkového koření, skořice a čokolády? Co takhle zavzpomínat na léto a upéct koláč se svěží chutí citrónu, zvláčněný olivovým…
Číst víceJako vyučená pekařka jsem si řekla, že opráším své znalosti a upeču domácí chléb. Prohledala jsem tajné recepty mé babičky a našla skvělý recept na domácí chléb. Babička jako vždy nezklamala, chléb se povedl jak má. Chuť domácího chleba se nedá srovnat s tím, co koupíte v obchodě.
1 kg | hladké mouky |
6 dcl | vlažné vody |
2 lžičky | soli |
2 lžíce | kmínu |
42 g | droždí |
2 lžíce | oleje |
1 lžička | cukru |
1 | vejce (na potření) |
V druhé míse smícháme hladkou mouku, sůl a kmín. Nic dalšího zatím neděláme, čekáme až bude hotový kvásek.
Po nakynutí dáme těsto do ošatky. Opět zakryjeme utěrkou a necháme kynout dalších 30 minut.
Vyndáme těsto z ošatky, dotvarujeme požadovaný tvar. Celý chléb potřeme pečlivě rozšlehaným vejcem.
Chlép pečeme v předehřáté troubě na 225 °C po dobu 15 minut.
Po 15 minutách troubu snížíme na 200 °C. Chléb pečeme dalších 25 - 30 minut. Necháme vychladnout a můžeme ochutnat.
Recept není nijak složitý, určitě ho zvládnete. Důležité je však dodržovat pečlivě postup. Kromě surovin budete také potřebovat ošatku ve které necháte těsto nakynout. Takže jak na to?
TIP: Ošatky na chleba můžete koupit také na www.osatky.com.
Na domácím pečení je úžasné to, že si můžete upéct pokaždé trochu jiný chléb. Nedávno jsem u kamarádky ochutnala chléb s bylinkami. Naprosto úžasná chuť. Pokud znáte další zajímavý recept na domácí chléb, pochlubte se. Napište nám do komentářů váš recept!