🌡️ V případě vysokých teplot omezujeme expedici surovin podléhající tepelné zkáze - např. čokoládové dekorace, tuky atd. V případě zájmu o tyto produkty prosím kontaktujte naše zákaznické oddělení a dohodněte se na termínu odeslání. 🌡️ 
Měna: / EUR / HUF
Vyberte jazyk: CZ SK HU EN
0 0 Kč Prázdný košík
RECEPT: Domácí ošatkový chléb jako od babičky

Jako vyučená pekařka jsem si řekla, že opráším své znalosti a upeču domácí chléb. Prohledala jsem tajné recepty mé babičky a našla skvělý recept na domácí chléb. Babička jako vždy nezklamala, chléb se povedl jak má. Chuť domácího chleba se nedá srovnat s tím, co koupíte v obchodě.

Recept není zas tak těžký, určitě ho zvládnete. Důležité je však dodržovat pečlivě postup. Kromě surovin budete také potřebovat ošatku ve které necháte těsto nakynout. Takže jak na to?

Suroviny

  • 1 kg hladké mouky
  • 6 dcl vlažné vody
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce kmínu
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 kostka cukru
  • vejce na potření
  • kmín na posypání

Postup

Všechny suroviny si nachystáme a navážíme.

Do jedné mísy smícháme vlažnou vodu, droždí a cukr. Tomu se říká kvásek. Po smíchání surovin si kvásek musí odpočinout, neboli nakynout. Proto je důležité ho dát stranou a mísu zakrýt utěrkou. Necháme kynout asi 30 minut.

Do druhé mísy dáme hladkou mouku, sůl a kmín. S tím už nic neděláme, čekáme až bude hotový kvásek.

Obě dvě mísy smícháme dohromady a přidáme olej. Je důležité, aby bylo těsto pořádně zpracované. Pokud nemáte stroj, tak doporučuji těsto zpracovávat na ploše, která je posypaná moukou. Tak se vám těsto nebude lepit a zůstane pohromadě. Zpracované těsto uložíme do mísy a zakryjeme utěrkou. Těsto necháme kynout 45-60 minut.

Po nakynutí dáme těsto do ošatky. Opět zakryjeme utěrkou a necháme kynout asi 30 minut.

Poté vyndáme těsto z ošatky. Dotvarujeme těsto a začneme šlehat vejce. Celý chléb potřeme pečlivě vejcem. Troubu si předehřejeme na 225°C. A dáme péct. Po 15 minutách pečení troubu snížíme na 200°C. Chléb se dopečeme po 25- 30 minutách. Necháme vychladnout a můžeme ochutnat. 

Tenhle recept není samozřejmě jediný. Na domácím pečení je úžasné to, že si můžete upéct pokaždé trochu jiný chléb. Nedávno jsem u kamarádky ochutnala chléb s bylinkami. Naprosto úžasná chuť. Pokud znáte další zajímavý recept na domácí chléb, pochlubte se. Napište nám do komentářů váš recept!

PS: Ošatky na chleba můžete koupit také na www.osatky.com

Související výrobky

Kontaktujte nás

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.