Recept: Citrónový koláč s olivovým olejem
Už jste přejedeni perníkového koření, skořice a čokolády? Co takhle zavzpomínat na léto a upéct koláč se svěží chutí citrónu, zvláčněný olivovým…
Číst víceNení nad domácí křupavé rohlíky, co si je takhle upéct třeba tento víkend?
470 gramů | hladké mouky |
2 čajové lžičky | soli |
270 ml | vody |
60 gramů | sádla rozehřátého |
1/2 kostičky | droždí (v případě instantního droždí cca 7 g) |
špetka | cukru |
- | mísa |
- | vařečka |
- | plech |
Do mísy si rozdrobíme droždí, které lehce zasypeme cukrem a promícháme. Necháme vzejít, přimícháme špetku mouky a zalijeme troškou teplé vody. Necháme vykynout kvásek.
Poté přidáme rozpuštěné sádlo, mouku, sůl a zbytek vody. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout.
Pečeme v předehřáté troubě na 200°C zhruba 15 minut.
Lahodné domácí housky nebo rohlíky uděláme ze základních surovin - z hladké mouky, soli, droždí a vody. Vláčnost a křehkost jim dodá sádlo, které je důležitou ingrediencí v tomto receptu.