Recept: Velikonoční pečení s dětmi aneb jak na rychlé perníčky
Velikonoce ťukají na dveře, a zatímco bledulky vykukují ze země, můžeme popřemýšlet, co letos připravíme na Velký pátek. Mazanec a velikonoční…
Číst víceMálo času a návštěva za dveřmi? Honí vás mlsná a máte slabost pro čokoládu? Pak je tento recept právě pro vás. Čokoládové bezlepkévé dortíky z mandlové mouky si zamilujete.
85 g | mandlové mouky |
30 g | kakaového prášku |
90 g | třtinového tmavého cukru |
1/2 lžičky | prášku do pečiva |
1/4 lžičky | jedlé sody |
1/2 lžičky | instantní kávy |
důkladná špetka | kouřové mořské soli |
1 ks | vejce |
110 g | jogurtu |
1 lžíce | panenského olivového oleje |
1 lžička | vanilkového extraktu |
dle chuti | moučkový cukr na posypání |
dle potřeby | maliny na zdobení |
- | Forma na koláč |
- | papír na pečení |
- | mísa |
Předehřejte si troubu na 170°C. Vyberte si formu na pečení, buď můžete upéct minidortíky o průměru 5 cm a výšce, nebo použijte keramickou kulatou formu o průměru 18 cm. Formu vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Využít můžete také vyšší nerezové formičky na semifreda.
Velké míse smíchejte dohromady mandlovou mouku, kakaový prášek, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, kávu a sůl, vše musí být dokonale promíchané.
Vložte do předehřáté trouby a pečte 20-22 minut. A jak poznáte, že je hotovo? Z trouby vás vábí nádherná čokoládová vůně a pokud lehce zmáčknete střed dortíku, vrátí se zpátky.
Potom nezbývá, než se obrnit trpělivostí a nechat dortíky 10 minut vychladnout, než je vyndáte z formy. Posypte peřinkou z moučkového cukru a ozdobte drobným ovocem.
U tohoto receptu se vynaložená námaha rozhodně rovná výsledku, který je vláčný, aniž by byl hutný nebo těžký. Chuť dortíků je božsky čokoládová, podpořená silou kávy a kouřovým aroma soli. Díky těmto ingrediencím bude výsledek vždy dokonalý a chuťově růzmanitý.
Autorka receptu i fotografií Hana Zabala posktytla své fotografie čtenářům:
Porcí: 6
Příprava: 15 minut
Pečení: 20-22 minut