RECEPT: Bezlepkové čokoládové dortíky

Málo času a návštěva za dveřmi? Honí vás mlsná a máte slabost pro čokoládu? Pak je tento recept právě pro vás. U tohoto receptu se vynaložená námaha rozhodně nerovná výsledku, který je vláčný aniž by byl hutný nebo těžký, chuť dortíků je božsky čokoládová, podpořená silou kávy a kouřovým aroma soli. A díky těmto ingrediencím, bude výsledek vždy dokonalý a chuťově různorodý.
INGREDIENCE
- 85 g mandlové mouky
- 30 g kakaového prášku
- 90 g třtinový cukr tmavý
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky instantního kafe
- důkladná špetka kouřové mořské soli (nebojte se experimentovat s různými druhy)
- 1 vejce
- 110 g jogurtu
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- cukr na posypání a maliny na ozdobení
Porcí: 6
Příprava: 15 minut
Pečení: 20-22 minut
POSTUP
- Předehřejte si troubu na 170°C. Vyberte si formu na pečení, buď můžete upéct minidortíky o průměru 5 a výšce 5 cm nebo použijte keramickou kulatou formu o průměru 18 cm. Vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Využít můžete také vyšší nerezové formičky na semifreda
- Ve velké míse smíchejte dohromady mandlovou mouku, kakaový prášek, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, kávu a sůl, vše musí být dokonale promíchané.
- V další míse prošlehejte tekuté ingredience – vejce, jogurt, olej a vanilkový extrakt. A vše vmíchejte do suchých ingrediencí. Když se vše spojí, vlijte těsto do forem popřípadě jedné formy, pozor v troubě nám trochu naroste, takže plňte formy maximálně do 3/4 výšky.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte 20-22 minut. A jak poznáte, že je hotovo? Z trouby vás vábí nádherná čokoládová vůně a pokud lehce zmáčknete střed dortíku, vrátí se zpátky.
- Potom nezbývá, než se obrnit trpělivostí a nechat dortíky 10 minut vychladnout, než je vyndáte z formy. Posypte peřinkou z moučkového cukru a ozdobte drobným ovocem.
Autorka receptu i fotografií: Hana Zabala