Křupavé a dlouho čerstvé housky a rohlíky s Lactorexem
Zaslechli jste v diskuzích chválu na zlepšující přípravek lactorex? Nyní jej můžete zakoupit i na našem eshopu. A jako bonus vám zde přinášíme několik receptů...
Housky se slaninou z domácí pekárny
Suroviny na 6 velkých housek:
- 280 ml vody
- 500 g pšeničné světlé chlebové mouky
- 80 g drobně nakrájené a vyškvařené slaniny
- necelá 1/2 čerstvého nebo 1,5 lžičky sušeného droždí
- 1 lžička Lactorexu
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžičku cukru
Nastavení pekárny: Program Těsto
Postup: Vše necháme zpracovat na program Těsto, kromě vyškvařených kostiček slaniny, které přidáme ke konci hnětení.
Vykynuté těsto propracujeme a umotáme pečivo. Naskládáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme kynout. Pomašlujeme a posypeme hrubou solí, kmínem. Pečeme při 170 - 180°C s kastrůlkem vařící vody, ke konci ho vyndáme a zprudka cca 5 minut při 220°C zapečeme.
Domácí pivní chleba z domácí pekárny
Suroviny:
- 300 ml piva
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky soli
- kmín
- 1 lžička octa
- 2 lžíce změklého sádla
- 300 g hladké mouky
- 100 g pšeničné celozrnné mouky
- 100 g žitné celozrnné mouky
- 1 lžíce fermentovaného kvasu
- 100 ml kvásku
- 14 g čerstvého nebo 1,5 lžičky sušeného droždí
- 1 lžička lactorexu
Nastavení pekárny: Pečeme v programu Těsto
Recept: Grahamový rohlík - recept pro pekárny na 200 ks rohlíků
- pšeničná mouka hladká 5000 g
- grahamová mouka 5000 g
- lactorex 300 g
- sůl 200 g
- droždí 400 g
- cukr 100 g
- olej 240 g
- voda 5 - 6 l
Pečeme při 220 - 230 st. C (200 v horkovzdušné troubě) cca 15 minut.