Měna: / EUR / HUF
Vyberte jazyk: CZ SK HU EN
0 0 Kč Prázdný košík

Vystáli jste frontu v cukrárně, abyste si domů přinesli pár klasických žloutkových věnečků? A ejhle, zákazník před vámi vykoupil poslední dva kousky. Co teď? Zkusit žloutkové věnečky doma? Proč ne! Není to nic těžkého. Jen potřebujeme trochu trpělivosti s krémem – musí se totiž odležet do druhého dne v chladu. Žloutkové věnečky jsou skvělé i bez cukrové polevy, jsou méně sladké, a navíc se nám nelepí na prsty.   

Jako první připravíme krém, který potřebuje čas na ztuhnutí. Odpalované těsto na nás bude čekat o trochu později. Ingredience jsou uvedeny na 30 mini věnečků o průměru cca 5 cm.

Tip: Již hotový lahodný fonfán na věnečky koupíte zde

Žloutkový krém

  • 250 ml mléka
  • 1 sáček pudinku
  • 60 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 50 g másla

Postup

Pudink se žloutky rozmícháme v mléce v dostatečně velkém hrnci. Nepřestáváme míchat a přivedeme k varu – vaříme 1-2 minuty. Pudingovou směs odstavíme a vmícháme do ní cukr a máslo.  Až se máslo úplně rozpustí a zapracuje do krému, krém přelijeme do mísy, a ještě horký ho zakryjeme potravinářskou fólií. Jakmile vychladne na pokojovou teplotu, uložíme na noc do chladničky. Pokud jste nedočkaví, můžete tento krok urychlit umístěním krému do mrazáku.

Odpalované těsto

  • 120 ml vody
  • špetka soli
  • 60 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 3 vejce

Postup

Ve středně velkém kastrolu přivedeme vodu k varu. Přidáme špetku soli a máslo, a opět čekáme, až se voda s máslem začne vařit. Jakmile se máslo rozpustí, přidáme všechnu mouku najednou. Důkladně mícháme asi dvě minuty, dokud se směs nezačne lepit na hrnec a vytvářet lehký bílý povlak. Odstavíme a mícháme do mírného zchladnutí. Poté po jednom vmícháme vejce.

Hladkou hmotou naplníme sáček se zdobící tryskou. Tvoříme kolečka přímo na plech vyložený pečícím. Mějte na paměti, že věnečky při pečení nabydou, proto je nutné mezi nimi nechat vetší mezery. Vyvarujeme se tak nechtěnému slepení jednotlivých koleček. Pečeme 20 minut ve vyhřáté troubě na 200 °C. Poté snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších 10 minut.

Po vychladnutí hotové věnečky podélně rozkrojíme ostrým nožem. Vychlazený žloutkový krém vyšleháme do hladka a pomocí sáčku se zdobící špičkou plníme spodní část věnečku, jemně přiklopíme duhou polovinu. Pokud mají věnečky tendenci při krájení praskat, potřebují pár hodin odležet.

TIP: Věnečky můžete ozdobit třeba tukovou polevou nebo klasickým fondánem. Obojí najdete na našem eshopu.

Související výrobky

Kontaktujte nás

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.