Recept: Velikonoční pečení s dětmi aneb jak na rychlé perníčky
Velikonoce ťukají na dveře, a zatímco bledulky vykukují ze země, můžeme popřemýšlet, co letos připravíme na Velký pátek. Mazanec a velikonoční…
Číst víceVystáli jste frontu v cukrárně, abyste si domů přinesli pár klasických žloutkových věnečků? A ejhle, zákazník před vámi vykoupil poslední dva kousky. Co teď? Zkusit žloutkové věnečky doma? Proč ne! Není to nic těžkého. Jen potřebujeme trochu trpělivosti s krémem – musí se totiž odležet do druhého dne v chladu.
120 ml | vody |
špetka | soli |
60 g | másla |
100 g | hladké mouky |
3 | vejce |
250 ml | mléka |
1 sáček | pudinku |
60 g | cukru krupice |
2 | žloutky |
50 g | másla |
- | cukrářská zdobící špička |
Ve středně velkém kastrolu přivedeme vodu k varu. Přidáme špetku soli a máslo, a opět čekáme, až se voda s máslem začne vařit. Jakmile se máslo rozpustí, přidáme všechnu mouku najednou. Důkladně mícháme asi dvě minuty, dokud se směs nezačne lepit na hrnec a vytvářet lehký bílý povlak. Odstavíme a mícháme do mírného zchladnutí. Poté po jednom vmícháme vejce.
Po vychladnutí hotové věnečky podélně rozkrojíme ostrým nožem. Vychlazený žloutkový krém vyšleháme do hladka a pomocí sáčku se zdobící špičkou plníme spodní část věnečku, jemně přiklopíme duhou polovinu. Pokud mají věnečky tendenci při krájení praskat, potřebují pár hodin odležet.
TIP: Věnečky můžete ozdobit třeba tukovou polevou nebo klasickým fondánem. Obojí najdete na našem eshopu.
Jako první připravíme krém, který potřebuje čas na ztuhnutí. Odpalované těsto na nás bude čekat o trochu později. Ingredience jsou uvedeny na 30 mini věnečků o průměru cca 5 cm.
Žloutkové věnečky jsou skvělé i bez cukrové polevy, jsou méně sladké, a navíc se nám nelepí na prsty.
Tip: Již hotový lahodný fonfán na věnečky koupíte zde.
TIP: Věnečky můžete ozdobit třeba tukovou polevou nebo klasickým fondánem. Obojí najdete na našem eshopu.