Měna: / EUR / HUF
Vyberte jazyk: CZ SK HU EN
0 0 Kč Prázdný košík
Nepečený dort

Jednoduché a rychlé (ne)pečení dortů

Každý krásně nazdobený slavnostní dort je pozoruhodným dílem cukrářského umění. Protože příprava potahovaného pečeného dortu vyžaduje hodně času, zkušeností a velkou míru trpělivosti, přenechávají hospodyňky obvykle tuto práci odborníkům, aby se díky ušetřenému času mohly věnovat dalším povinnostem kolem pořádání rodinné oslavy. I v domácích podmínkách se však dá vyrobit jednoduchý, rychlý a chuťově výborný dort. Navíc ani není potřeba rozpalovat troubu, tentokrát se do role „hlavního hrdiny“ dostává lednice. Jak a z čeho nepečený dort připravit?

Nepečené dorty jsou oblíbené pro svou jednoduchou, rychlou přípravu a lehkou, svěží chuť. Představují také ideální startovní čáru pro všechny, kteří s pečením teprve začínají. Ono to není jen tak, vyrobit narozeninový dort. A v případě cheesecaku a jemu podobných dezertů se riziko, že by se něco mohlo pokazit, snižuje na absolutní minimum. Při přípravě se můžeme držet řady rozmanitých receptů nebo zapojit svého tvůrčího ducha. Variant těchto dortů je totiž nepřeberné množství. Čokoládový, karamelový, nugátový, jahodový, banánovo-smetanový, ale i dýňový nebo mrkvový. Každý vypadá a chutná jinak, přitom se základní suroviny a postup výroby od sebe příliš neliší.

Začněme u nepečeného cheesecaku. Jak již název napovídá, původně byl jeho základní surovinou čerstvý krémový sýr, do receptů však postupně pronikly i další mléčné výrobky. Slovem cheesecake tak dnes (poněkud nesprávně) označujeme moučníky (pečené i nepečené), které jsou tvořeny tenkým korpusem ze sušenkové směsi a krémem ze sýra (případně tvarohu, smetany nebo jogurtu) a často i želatinou na ztužení. Někdy je dort doplněn ještě třetí, horní vrstvou – čokoládovou nebo želatinovou polevou. Dezert můžeme nakonec dozdobit ovocem, šlehačkou, čokoládovými hoblinkami, kakaem, strouhaným kokosem, mletými ořechy, mandlovými lupínky, mátou apod. Právě možnost experimentovat je jedním z hlavních důvodů, proč si tento moučník zamilovali profesionální i amatérští cukráři.  

Jak tedy jednoduchý nepečený cheesecake připravit? Kulatou dortovou formu vyložíme alobalem. V mixéru najemno rozdrtíme sušenky a poté k nim přidáme změklé máslo. Vše rozmixujeme a vzniklou sušenkovou směs vtlačíme na dno (a trochu i po okrajích) formy. V míse kuchyňského robota si vyšleháme hladký krém, který rozetřeme na sušenkový základ. Dort dáme na několik hodin do lednice.  Po vychlazení a ztuhnutí dozdobíme podle vlastní fantazie. A to je vše. Samotná výroba nezabere více než třicet minut a výsledek je přitom famózní! Kombinace jemného krému, který se nám rozplyne na jazyku, a sušenkové krusty, tvořící základovou část dezertu… Kdo by odolal?

A co takhle vyzkoušet nepečený tvarohový dort Míša? Recept na tento výtečný moučník najdete zde

V posledních letech zažívá velký boom takzvané raw stravování, na což reagují i mnohá cukrářství a zařazují do své nabídky dorty připravené ve vitariánském (tepelně neupraveném) stylu. Než se ale vydáme touto cestou, je potřeba si ohledně výroby raw dortů hodně nastudovat. Platí tu totiž pevná pravidla. Suroviny musí být výhradně rostlinného původu. Zapovězeny jsou tak mléčné výrobky, máslo i vejce. A protože se pokrmy připravují za syrova, případně tepelnou úpravou maximálně do 42 stupňů Celsia, nepoužívá se ani klasická mouka. A co rafinovaný cukr? Ten je přísně zakázán! Z čeho se tedy vlastně raw dorty vyrábějí? Základem jsou ořechy, semínka, ovoce a přírodní sladidla (např. javorový nebo agávový sirup, včelí med).

A pak tu ještě samozřejmě máme oblíbený nepečený dort z dětských piškotů, zakysané smetany a tvarohu (případně smetany ke šlehání), který nachází své uplatnění zejména v teplých letních dnech, kdy často upřednostňujeme odlehčené varianty zákusků. Základní recept nabízí vynalézavým cukrářům/cukrářkám spoustu možností, jak ze zdánlivě fádního dezertu vytvořit vzhledově i chuťově dokonalý moučník. Piškotový dort se obvykle zdobí sezonním ovocem (malinami, jahodami, borůvkami apod.), v zimě zase třeba čokoládovými hoblinkami.   

Postup výroby piškotového dortu je, stejně jako v případě nepečeného cheesecaku, velmi jednoduchý. Podle receptu si připravíme smetanový krém. Dno kulaté formy, vyložené pečicím papírem nebo potravinářskou fólií, vyskládáme piškoty. Ty můžeme zakapat rumem (pokud dort nebudou konzumovat děti). Přidáme tenkou vrstvu krému, kterou rozetřeme a uhladíme  stěrkou. Následovat bude na proužky nakrájené ovoce (kompotované nebo čerstvé). Tento postup opakujeme, dokud nemáme formu plnou. Horní vrstvou dortu bude krém, který uhladíme. Nakonec dozdobíme ovocem a dáme dort do lednice. Před servírováním můžeme jednotlivé porce na dezertních talířích ještě dle libosti dekorovat, a vyšperkovat je tak k vizuální dokonalosti.   

O tom, jak jsou nepečené dorty oblíbené, svědčí vitríny kaváren a cukráren. Takový čokoládový cheesecake s lesklou polevou, ozdobený malinami a lístkem máty… Není divu, že se k cukrářkám a cukrářům, kteří umí vzhled a chuť dortů vyladit do nejmenších detailů, rádi vracíme.

Vyberte si suroviny podle složení, zdarvého stylu a diet

Související výrobky

Kontaktujte nás