Měna: / EUR
Vyberte jazyk: CZ SK
0 Kč Prázdný košík
    Autor: Lenka Ehlerová
    8 užitečných tipů při potahování dortu

    Potahované dorty hýbou cukrářským světem už nějaký ten pátek. Stále častěji je hospodyňky vyrábí i doma. Jste jednou z nich? Pak se vám budou určitě hodit naše tipy, jak potáhnout dort jako profesionál. Pojďme na to.

    Bez čeho se neobjedete: paletový nůž, cukrářská stěrka a karta, hladítko

    Co vám ulehčí život: otočný stojan, cukrářský váleček

    1. Čas je cukrářův přítel

    Na přípravu potahovaného dortu si vyhraďte dva dny. Minimálně. Dortový korpus je totiž dobré upéct den předem. Bezpečně se vychladí, uleží a lépe se s ním pracuje. Dort rozkrojte, promažte krémem a hezky začistěte. Každá nerovnost totiž komplikuje práci při dalších krocích.

    2. Zvolte vhodný krém

    Na pomazání povrchu dortu volte krémy máslové nebo nastavené pudinkem. O dalších specialitkách a tipech na vynikající dortové krémy, které použijete do dortu i pod potahovací hmotu, se dočtete v našem dalším článku zde.

    3. Kdo maže, ten jede

    Dort si pomažte dobře vychlazeným krémem. Nyní máte skvělou příležitost zahladit poslední nedostatky v tvaru korpusu. K profesionálnímu výsledku pomůže paletový nůž. Krém s jeho pomocí nanášejte pádlováním. To znamená natáčením ruky ze strany na stranu. Krém nanášejte nejdříve po boku dortu. Začistěte cukrářskou stěrkou hezky do hladka a až poté nanášejte stejným způsobem krém na horní část dortu. Pozornost věnujte hranám a okrajům korpusu. Pečlivě pomazaný dort dejte chladit minimálně na 6 hodin.

    4. Na potahovací hmotě nešetřete

    Na kulatý dort o průměru 24 cm budete potřebovat potahovací hmoty nebo marcipánu. My máme nejraději klasický poctivý marcipán, je prostě nejlepší J. Vybírat můžete z nabídky již barvených hmot. Nebo si základní fondán či marcipán můžete obarvit sami potravinářskou barvou dle potřeby. Říkáte, že hmotnost 600-800 je nepřesná? Vysvětlení je jednoduché. Pokud dort potahujete poprvé, připravte si raději větší množství potahovací hmoty. Budete si ji moci vyválet na silnější plát, se kterým se snáze pracuje. Pokud si nejste jisti, máme pro vás tuto kalkulačku spotřeby potahovací hmoty.

    5. Žádná mouka, pouze cukr

    Hmotu v rukách pořádně propracujte. Měla by být měkká, poddajná a hezky vláčná. Aby se nám hmota nelepila na vál, je dobré poprášit ji moučkovým cukrem. Mouku pro tento účel nikdy nepoužívejte. Vhodný je speciální podsypový cukr s obsahem škrobu.

    6. Nelepivý váleček? Existuje!

    Hmotu si vyválejte nelepivým cukrářským válečkem stejnoměrně podle rozměru a tvaru dortu na tloušťku okolo 3-5 milimetrů. Pro začátečníky doporučujeme silnější plát. Bude se vám s ním lépe pracovat. Přenést vyválený plát potahovací hmoty na dort je s nelepivým válečkem hračka. Hmotu si uprostřed přeložte přes váleček a položte na dort.

    7. Potahujte s citem

    Položili jste vyválený plát hmoty na dort a jemně ji uhladili na horním povrchu dortu? Skvěle! Teď přichází ta náročnější část – potahování svislé plochy dortu. Použijte obě ruce. Levou rukou zespodu přizvedávejte hmotu a rukou pravou ji jemně přitlačujte k dortu. Postupujte shora kolem dokola dortu. Teprve když máte upravený celý obvod dortu, postupte o kousek níže. S otočným stojanem jde práce snadno od ruky. Přebytečnou hmotu u spodního okraje dortu ořízněte. Nikdy nepotahujte dort vertikálně od shora rovnou dolů. Hmota pak vytváří varhánky a perfektní výsledek se vzdálí na míle.

    8. V hlazení je síla

    Dokonalý výsledek si žádá dokonalé uhlazení. Toho dosáhnete s pomocí hladítka neboli žehličky. Opravdu profi výsledku dosáhnete se dvěma hladítky, která dokáží proti sobě vykouzlit hezky ostré hrany.

     

    Související výrobky

    Kontaktujte nás

    Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.