Měna: / EUR
Vyberte jazyk: CZ SK
0 Kč Prázdný košík
    Autor: Lenka Ehlerová
    Jaké druhy krémů pod potahovací hmotu a marcipán na dort?

    Dobře pomazat dort, vychladit a potáhnout marcipánem nebo potahovací hmotou. Zdá se to snadné, že? Přesto je tu pár věcí, které by měla každá dobrá hospodyňka vědět předtím, než se do přípravy potahovaného dortu pustí. A dobrá zpráva je, že vše podstatné najdete v tomto článku J.

    Tak za prvé. Pod potahovací hmotu a marcipán v žádném případě nepatří krémy připravené ze šlehačky, jogurtu, zakysané smetany nebo tvarohu. Proč, když jsou tak dobré? Odpověď je jednoduchá. Tyto suroviny obsahují vodu a ta se v přímém kontaktu s potahovací hmotou ani marcipánem nesnese. To ovšem neznamená, že se musíte chuti šlehačkového či jemně kyselého krému z tvarohu vzdávat. S klidným svědomím jím promažte jednotlivé pláty. Poté však celý povrch samotného složeného dortu pomažte krémem, který je vhodný pod potahovací hmotu...

    A teď už k tomu nejdůležitějšímu. Pojďme se podívat jakými (nejen) krémy můžete dort obmazat.

    Pro rychlíky a vyznavače jednoduchých řešení

    Možná vás to ani nenapadlo, ale věřte, že dobru práci odvede i hutná marmeláda nebo nutela. Pravda, není to zrovna vrchol cukrářské práce. Ale na druhou stanu jsou situace, kdy se jednoduchá a rychlá řešení hodí. Tak proč ne?

    Pro milovníky klasických českých tradic

    Stálice mezi krémy v českých dortech je máslový krém nastavený pudinkem, případně krém z másla a slazeného kondenzovaného mléka. Na přípravě není nic složitého. Poměr másla a dalších surovin záleží do značné míry na chuti každého z nás. Na jednu věc si ale dejte pozor. Máslo a další suroviny by měly mít stejnou ideálně pokojovou teplotu. Jinak se krém srazí.

    Pro fajšmekry

    Máslový krém nastavený bílkovým sněhem je náš tajný tip. Pokud si stejně jako my nepotrpíte na těžké máslové krémy a máte zmlsaný jazýček, pak bude pravděpodobně i vaším favoritem. Díky bílkovému sněhu je krém lehký, jemný a povyšuje chuť dortu o kategorii – nebo spíš o dvě kategorie – výš. O výživové hodnotě ve srovnání s krémem z másla a slazeného kondenzovaného mléko nemluvě. Na přípravu budete potřebovat:

    • 3 bílky
    • 160 g cukru krupice
    • 240 g změklého másla

    Než se pustíte do samotné přípravy krému, dejte si povolit máslo na pokojovou nebo mírně vyšší teplotu. 

    Bílky s cukrem dejte do misky hřát na páru, nikoli do vodní lázně. Miska s bílky se nesmí dotýkat vodní hladiny v hrnci na plotně. Bílky s cukrem průběžně šlehejte cca 12 minut buďto ručně metličkou nebo šlehačem na nejmenší výkon, dokud se cukr zcela nerozpustí.

    Bílky doporučujeme zahřát z hygienických důvodů na teplotu 70 stupňů. Teplotu ověřte kuchyňským teploměrem. Jinak by se vám mohlo stát, že to s ohřevem přeženete a bílky se srazí. Ideální čas vyjmout bílkovou pěnu páry nastává ve chvíli, kdy jste bílky zahřáli na 70 stupňů a současně se na krému vytvořila bílá pěna.

    Nyní přichází část na elektrické šlehání. Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, máte vyhráno. Pokud je trpělivost vaší ctností, pak si vystačíte i s ručním šlehačem. Bílkovou pěnu šlehejte na nejvyšší výkon až do úplného vychlazení.

    Poté přidávejte po dílech měkoučké máslo. Každý dílek jemně zašlehejte na šlehačem na nejnižší výkon. Teprve když je první dílek másla dokonale zašlehaný, přidejte další. Jakmile zašleháte všechno máslo, je hotovo.

    Nesmírnou výhodou tohoto krému je kromě jemné chuti také možnost ochucení našimi skvělými pastami. Je libo pistáciovou nebo malinovou? Kávovou nebo citronovou? Na vaše chutě jsme připraveni.

     

    Související výrobky

    Kontaktujte nás

    Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.