Měna: / EUR / HUF
Vyberte jazyk: CZ SK HU EN
0 0 Kč Prázdný košík
Low Carb dorty a zákusky aneb Pečeme bez mouky a cukru

„Máte v nabídce i LC zákusky?“ Je dost pravděpodobné, že jste jako cukráři/cukrářky tuto otázku od svých zákazníků už dostali. O co vlastně jde? Takzvané Low Carb je současný trend ve stravování, který má mezi Čechy stále více příznivců, podle počtu členů zájmových skupin na Facebooku doslova tisíce. Co obnáší Low Carb pečení? Je vůbec možné připravit chutné dezerty bez použití klasické mouky či cukru?

Přestože je tato strava nízkosacharidová a tzv. „sugarfree“, není potřeba se sladkostí úplně vzdát. Stačí se inspirovat četnými recepty na internetu, speciálními kuchařkami a experimentovat s povolenými surovinami.

Jaké jsou typické ingredience pro pečení ve stylu Low Carb? Tak předně je to mandlová mouka a kokosová mouka. Překvapí vás, jaké gastronomické divy s nimi lze vykouzlit. Alespoň zpočátku je však dobré držet se přesného postupu, zvlášť kokosová mouka (pokud se to s ní přežene) má tendenci zákusky „vysušit“.

Mlsání bez výčitek

Velké množství receptů obsahuje námi tolik milovanou čokoládu. Nicméně tady je potřeba dbát na kvalitu. Čokoláda musí být vysokoprocentní a obsahovat minimum cukru (nejlépe žádný).

A cukr tedy vůbec ne? Jak se to vezme. Na rafinovaný bílý cukr musíme samozřejmě zapomenout, zapovězen je i ten třtinový. Na trhu jsou však k dostání určitá sladidla na přírodní bázi, která jsou díky svému nulovému obsahu sacharidů tolerována. Kromě stévie je to třeba březový cukr.  

Vedle másla je častou surovinou LC receptů kokosový olej, který má široké využití, a to nejen v kuchyni, ale i v kosmetice. Tuku se obecně při Low Carb stravování obávat nemusíme. Tělo, kterému razantně omezíme příjem sacharidů, čerpá z tuků živiny. Pochopitelně i tady platí všeho s mírou.

Vyznavači nízkosacharidového stravování si rádi pochutnávají na tvarohu, smetaně, šlehačce či krémových čerstvých sýrech. Mléčné výrobky jsou jednou z hlavních složek LC zákusků a výsledné dezerty jsou díky nim chutné, krémové, vláčné.  

Povolená, ba přímo doporučená jsou různá semínka (např. chia, lněná, slunečnicová) a ořechy  (např. kokosové, vlašské, lískové, mandle, kešu). Zelenou má u „loukarbistů“ i mák.

Složitější je to s použitím ovoce. Jedná se totiž o bohatou zásobárnu cukru, ač si to často neuvědomujeme. Právě proto si vyznavači LC stravování množství a druh snědeného ovoce důsledně hlídají. Upřednostňují zejména bobuloviny (maliny, borůvky, ostružiny), případně jahody. Vyhýbají se naopak třeba takovému banánu, to je z jejich pohledu přímo sacharidová bomba.

A jaké moučníky lze ve stylu Low Carb připravit? Prakticky vše, na co si vzpomenete. Od dortů, zákusků a vánočního cukroví přes zmrzlinu, panna cottu, cheescake, tiramisu až po lívance či palačinky.    

Související výrobky

Kontaktujte nás