Listové těsto
Listové těsto je také známé jako francouzské těsto. Výroba listového těsta je poměrně zdlouhavá a pracná, ale pokud máte po ruce hotové listové těsto, vykouzlíte v mžiku oka jistě výborný dezert.
Výroba listového těsta se dělí na 3 fáze: výroba tukové kostky, výroba vodového těsta a následné balení tukové kostky do vodového těsta, které se posléze vyvaluje a překládá. Jednotlivé fáze jsou časově náročné na odpočinutí těsta, aby vzniklo správné lístkování. Veškeré vady, které vzniknou během výroby se nedají napravit. Proto v dnešní době je snadnější a rychlejší zakoupit již hotové listové těsto. Doporučujeme raději chlazené než mražené. Lze z něj vyrábět širokou škálu zákusků a pochutin. Jelikož je jeho chuť neutrální je možné jej plnit různými náplněmi, ať už sladkými či slanými.
Snad mezi neznámější výrobky patří:
- Záviny – jablečné, tvarohové, makové, ořechové a jiné.
- Kremrole – vynikající lehký dezert plněný bílkovou náplní. Správně připravené kremrole se úplně rozplývají v ústech. Můžeme jen doporučit.
- Jablka v županu – se skořicí a oříšky.
- Listové řezy – plněné máslovým žloutkovým krémem.
- A v neposlední řadě široká obměna slaných pochutin – minipizzy, šneky, slané tyčinky a jiné.
Všeobecně práce s hotovým listovým těstem je snadná, rychlá a nenáročná a uspokojí chuťové buňky každého.
Přečtěte si také náš recept na linecké cukroví