Měna: / EUR / HUF
Vyberte jazyk: CZ SK HU EN
0 0 Kč Prázdný košík
Co to je pravý marcipán

Co je pravý marcipán? Jak se vyrábí a odkud k nám přišel? Čemu se věřilo ve středověku? Kolik je druhů marcipánu a jak ho můžeme použít?

Pravý marcipán

Základem pravého marcipánu jsou mleté mandle a cukr v různém poměru. Každý výrobce má svůj recept a své know-how nepečené cukrovinky pochopitelně nezveřejňuje. Aby se dalo říct, že se jedná o pravý marcipán, musí obsahovat určité minimální množství tzv. mandlové hmoty (mandle + cukr). Podrobněji se rozepisujeme v tomto článkuIdeálně minimální obsah mandlí se udává kolem 30 %. Vysokojakostní marcipán obsahuje 50 % mandlí. Někteří výrobci přidávají sušené mléko, jiný růžový olej. 

Podle účelu použití potřebujeme marcipán s konkrétními vlastnostmi. Výroba pravého marcipánu je složitý proces. Mandle se musí rozdrtit tak, abychom z nich získali mandlový olej. Proto je prakticky nemožné vyrobit marcipán doma.

Pravý marcipán lze použít jako tvarovací hmotu pro výrobu jednoduchých pochoutek ve tvaru kouliček, válečků nebo tyčinek. Lze z něj vypracovat i složitější ozdoby na dorty. Marcipán je výborný jako náplň (nejen) do pralinek. Přidává se do pečených dezertů a slouží jako potahová hmota.  

Voňavý marcipán v historii

Kořeny marcipánu sahají až do zemí starého Orientu. Ze středověké Persie se postupně dostal do Evropy. Od 14. stoleté sloužil jako dezert pro nejvyšší vrstvu. Po objevení Ameriky, kdy se cukrová třtina rozšířila do Evropy, byl dostatek cukru na to, aby se marcipán vyráběl ve vyšším měřítku.  

Marcipán byl do 18. století považován za lék proti zácpě a nadýmání. Byl k dostání v lékárnách. Směsi mandlí a cukru můžeme přinejmenším připsat dobrou náladu. Kdo by se necítil dobře po dezertu s obsahem zdravých tuků, vitamínů a minerálních látek?

V České republice se pod názvem „marcipán“ označuje také potahová a modelovací hmota z cukru, sušeného mléka a mandlového aroma. Tipy na použití falešného „marcipánu“ přineseme příště.

Související výrobky

Kontaktujte nás