Měna: / EUR
Vyberte jazyk: CZ SK
0.00 € Prázdný košík
    Autor: Michal Kubíček
    Agar a jeho využití v gastronomii a cukrářství

    Pokud jen trochu něco víte o cukrářství a moderní gastronomii, už jste se jistě s názvem agar nebo také agar-agar či kaku kanten setkali. Přesto vám možná přijde vhod následující článek o této, dalo by se říct zázračné potravině...

    V indických končinách je agar získávaný z mořských řas známý především jako čínská tráva. S praktickým využitím přišli na počátku našeho letopočtu právě obyvatelé Číny a Japonska, přičemž agar začali používat hlavně v potravinářském průmyslu. Slouží jako dochucovadlo, stabilizátor, zahušťovadlo a želírovací prostředek. Jeho velikou výhodou pro moderní gastronomii a cukrářství je, že je kompletně přírodního - nesyntetického původu a je také vhodný pro vegetariány a vegany. Legenda vypráví, že agar začal v kuchyni využívat v polovině sedmnáctého století Mino Tarōzaemon, hostinský z Kjóta. Nazval ho kaku kanten, což byl japonský překlad názvu agar agar, které odkazuje na malajské pojmenování pro červené mořské řasy, z nichž se tato surovina vyrábí. 

    Pokud patříte mezi příznivce asijské kuchyně, měli byste vědět, že právě při přípravě asijských cukrářských a pekařských výrobků i mražených dezertů či pudingů se agar (někdy se také označuje jako aditivum "éčko" E406) hojně používá. V podstatě se jedná o jakousi želatinu přidávající se do cukrářského želé. Snadno tak za pomocí agaru vytvoříte i vysoké vrstvy želé, které dokonale drží tvar při rozkrájení dezertu.

    Jak se agar vyrábí?

    Protože se získává z mořských řas, jak jsme už zmínili na začátku tohoto článku, je nezbytné nejprve ručně sesbírat řasy, s nimiž se potom dále pracuje. Prvně se řasy očistí, následně se rozvaří, a nakonec se odfiltruje roztok. Poté se řasy ochladí, rozkrájí a vysuší, a tím pádem vznikne látka světlé barvy s neutrální chutí. Právě to je agar, jenž nemá žádné aroma, ba dokonce ani kalorie, tudíž ho můžete používat bez problémů i při jakékoliv dietě. Vaše kalorické tabulky nijak nenaruší.

    Kvalitní agar obsahuje spoustu látek blahodárných pro lidský organismus. Jedná se o čistě přírodní produkt, v němž najdete:

    • železo,
    • vápník,
    • hořčík
    • jód,
    • další stopové prvky.

    S čím agar pomáhá?

    Stejně jako většina přírodních látek, tak i agar má velice dobrý vliv na lidský organismus a jeho zdraví. Pomáhá třeba při zácpě, neboť má projímavé účinky. Stejně tak se doporučuje lidem, kteří trpí vysokým krevním tlakem. Stane se v kuchyni vaší pravou rukou i v případě, že vás trápí nadváha a obezita, neboť agar funguje také jako vláknina při hubnutí. V neposlední řadě vám poděkují játra, plíce, žaludek a střeva.

    Agar a jeho využití v kuchyni

    Pokud v kuchyni často pečete dezerty a používáte při tom i živočišnou želatinu, nahraďte ji rostlinnou alternativou, a to agarem. Potěší vás, že má až osmkrát větší želírovací schopnost, stejně tak vás překvapí i jeho jemnost.

    Za pomoci agaru zahustíte také omáčky, zmrzliny či pudingy. Přidat ho můžete mimo jiné do dortové polevy či krému. Zároveň můžete s agarem vytvořit oblíbené aspiky, tudíž použít se dá také u slaných pokrmů.

    V současné době agar zakoupíte v mnoha provedeních – prášek, vločky, hranolky i plátky. Doporučujeme však práškovou variantu, se kterou se pracuje nejlépe. Při vaření se držte toho, že na 1 litr tekutiny budete dávat 10 gramů prášku.

    Výhody agaru oproti klasické živočišné želatině

    • Je to čistě přírodní rostlinná želatina, která má přibližně 80% vlákniny, je vhodný pro vegetariánskou a veganskou stravu
    • Nemám chuť, žádný pach a je poloprůhledný
    • Staví se pevněji než želatina a je schopen tuhnout i při pokojové teplotě
    • Na rozdíl od želatiny může při vyšší teplotě zůstat v podobě želé
    • Skvělý při dietě, protože se cítíte plní, potlačuje chuť k jídlu
    • Podporuje používání probiotik
    • Nemá nežádoucí vedlejší účinky, při větší konzumaci může být však využito jako projímadlo

    Recept z agarem

    Fíkový dezert s agarem

    • 2 hrnky mletých mandlí
    • 1/2 hrnku strouhaného kokosu
    • 7 datlí
    • čerstvá šťáva z pomerančů
    • 200 g sušených fíků
    • 1 lžíce agaru v prášku
    • agávový sirup
    • špetka skořice

    POSTUP

    1. Prvně si nakrájejte datle na co nejmenší kousky. Zakápněte je pomerančovou šťávou, a potom rozmixujte. Přidejte k nim mleté mandle a kokos. Suroviny míchejte do té doby, než se nespojí a nevznikne těsto.
    2. Do formy na koláč, kterou vyložíte potravinovou folií, natlačte těsto.
    3. Rozkrájejte si na plátky fíky, které potom dejte vedle sebe na těsto ve formě. Vytvořte tak jakousi fíkovou vrstvu.
    4. Rozmíchejte si agarový prášek v 0,5 litru vody. Přiveďte vodu za stálého míchání k varu a vařte asi jednu minutu. Poté nechejte želatinu zchladnout na zhruba 40 °C a pomalu do ní zamíchejte agávový sirup se skořicí. Klidně do agaru dejte na chuť ještě pomerančovou šťávu, a potom ho nalijte na koláč.
    5. Dezert dejte do lednice pořádně vychladnout.

    Další využití agaru

    Sice má agar obrovské uplatnění hlavně v kuchyni a cukrářské oblasti, ovšem stále častěji se používá i v jiných oborech. V botanice slouží třeba na množení orchidejí. Dokonce se z něj vyrábí i papír. Světem proletěla i zpráva o tom, že jeden islandský student chce agar využít k výrobě biologicky rozložitelných lahví, které by se mohly používat na pitnou vodu. 

    Související výrobky

    Kontaktujte nás

    Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.