Měna: / EUR / HUF
Vyberte jazyk: CZ SK HU EN
0 0 Kč Prázdný košík
Vyvarujte se chyb při pečení perníku

Perníkové chaloupky, medové perníčky, perníky jako ozdoba na stromeček. Ano, už je to tady, čas na pečení prvního vánočního cukroví se blíží. Na jaké chyby dát při pečení perníku pozor?

Kdo se pečením perníků zabývá, ví, že není perník jako perník. Téměř by se toto umění dalo přirovnat k alchymii. Naše prababičky dokázaly tradiční perník upéct v kachlové peci. Letitou praxí odhadly, kolik polínek ještě přidat, aby těsto zůstalo hladké a bez prasklin. Nakonec perníky zdobily drobnými motivy pravidelných tvarů. Zkrátka pekařský um, který se v českých zemích stále dědí.

Věnujte těstu dostatek času

Aby se s těstem na perník dobře pracovalo, nechme ho dostatečně odležet. Urychlí nám to totiž práci. Odleželé těsto se nám odvděčí tím, že se s ním bude snadněji pracovat.

Další kouzlo úspěchu spočívá v tom, že perníkové těsto nesmí být příliš měkké, ale ani příliš tuhé. Množství mouky vůči tekutině může být o 5 až 10 procent vyšší. Ani přesné vážení ingrediencí nezaručí vždy stejný výsledek.

Nespěchejme ani se zpracováním medu. Med rozehříváme na mírném ohni, necháme vychladnou a až poté přidáme mouku, koření a další vybrané ingredience. I tady platí, že všechno má čas. Smícháme-li mouku s horkým medem, obsah mouky je ve finálním výrobku menší. To nám ovlivní vlastnosti těsta.

Vznik puchýřků na upečeném perníku

Puchýřky na povrchu perníku se mohou objevit v momentě, kdy necháme perník na horkém plechu příliš dlouho ležet. Dochází k přesychání perníku a vytváří se nežádoucí kůrka. Puchýřky na perníku se mohou objevit i proto, že šetříme na některých ingrediencích.

Existuje nepřeberné množství receptů a rad na pečený perník. I přes to, že dodržíme poměry a postup podle daného receptu, výsledek se může lišit. Ani mouka není pokaždé stejná. A proto se řiďme svou intuicí a praxí jako naše babičky.  

Tip: Jak na perníčky? Recept najdete na Apetit Online.

 

     

Kontaktujte nás