Měna: / EUR / HUF
Vyberte jazyk: CZ SK HU EN
0 0 Kč Prázdný košík
Váleček na těsto - nepostradatelný pomocník každé cukrářky a pekařky

Historie válečku na těsto sahá až do prvního tisíciletí našeho letopočtu. Do té doby jsou datovány první nálezy výrobků tohoto druhu. Od dnešních kousků se příliš neliší. Základem každého válečku je válcovité tělo, které bývá většinou po stranách opatřeno rukojeťmi. Tak ho známe snad každý. Od dětství máme váleček spojený s pečením a obecně kuchtěním. Je to přímo kuchyňská ikona.

Ne, že by to bez něj v kuchyni nešlo, přesto mu nemůžeme upřít roli šikovného pomocníka v domácnosti. Pomůže vyválet z těsta hladkou placku, rozdrtit ořechy nebo třeba sušenky a často si najde i méně typické uplatnění mimo kuchyň.

Správný váleček je silný pomocník. Čím těžší je, tím více hospodyni usnadní práci. Není divu, že právě on, nelehký ale snadno uchopitelný kuchyňský nástroj, je v nejrůznějších ilustracích vkládám do rukou rozhněvaných žen jako nástroj pomsty.

Nezamrzl v čase, přesto platí klasika je klasika

Nejoblíbenější jsou válečky z tvrdého dřeva, přesto se vedle nich prodává také mnoho dalších. Oblíbené jsou ocelové, skleněné, keramické či dokonce mramorové. Se všemi těmito materiály se setkáváme po staletí. Teprve v poslední době k nim přibyly také válečky z nejrůznějších plastických hmot. Ty mají své výhody zejména v oblasti údržby. Snadněji se čistí a díky speciálně vyvíjeným povrchovým vrstvám se s nimi často i snáze pracuje než s prostým dřevěným válečkem. Ten je napříč tomu nadále nejpopulárnější.

Dřevěné válečky na těsto

Dřevěné válečky z jednoho kusu dřeva se průmyslově vyráběly už v 19.století. V té době byl také patentován první váleček s držadly, která nebyla připevněna pěvně přímo k jeho tělu. Osou válcovitého těla byl vyhlouben otvor, skrze který prochází drát opatřený držadly. Takový váleček významně usnadnil přípravu hladkého těsta a je asi nejoblíbenějším kuchyňským nástrojem svého druhu. V domácnostech si bez něho přípravu vánočního cukrový už téměř nedokážeme představit. Profesionálové si ho ovšem vždy tolik necení. Právě tento váleček se nejméně snadno čistí, protože právě jeho složení z více částí umožňuje zbytkům těsta snáze se ukrýt v jeho švech. To je jeden z důvodů, proč někdy volíme jiné alternativy.  

Alternativní volba

Klasiku můžeme vyměnit za speciální duté válečky, válečky s nastavitelnou šířkou těsta, ty, které použijete na marcipán či potahovací hmoty na dort, válečky určené na přípravu pizzy, speciální menší válečky s jednou rukojetí nebo třeba v poslední době populární vzorované válečky. Válečky, které jsou schopny pokrýt těsto nejrůznějšími vzory od těch folklórových až po zvířecí motivy, se nazývají embosované a nejsou v kuchyni úplnými nováčky. Jejich návrat do našich rukou je ale okázalý, a pokud rádi kralujete kuchyni, určitě byste měli práci s nimi vyzkoušet.

Související výrobky

Kontaktujte nás