Měna: / EUR / HUF
Vyberte jazyk: CZ SK HU EN
0 0 Kč Prázdný košík
Připravte si plán pečení vánočního cukroví

Jednotlivé druhy cukroví potřebují různý čas na uležení. Jako první pečeme perníčky a linecká kolečka. Nepečené druhy mají nejkratší životnost, proto jejich přípravu necháme na později. Jako poslední slepujeme krémem a zdobíme.

Linecké a perníčky pečeme na Mikuláše

První cukroví pečeme tři týdny před Štědrým dnem. Jako záchytný bod můžeme mít na paměti Mikuláše. V tuto dobu připravujeme perníčky, linecké cukroví, košíčky a marokánky. Pouze pečeme, neslepujeme, neplníme. Kolem Mikuláše můžeme upéct i štolu.

Pracny připravíme dva týdny před Vánoci

O týden později je vhodná doba pro pečení cukroví z formiček – pracny a ořechy. V tuto dobu je také vhodné péct cukroví z kokosového těsta. Stále platí, že cukroví neplníme krémem. Zato linecké cukroví slepíme marmeládou a uložíme do krabičky. Do Vánoc hezky zvláční.

Dva týdny před Štědrým dnem připravíme nepečené druhy cukroví. Třeba kokosové nebo nugátové kuličky, nebo vosí hnízda. Stříbrná neděle je ideální dobou pro zdobení perníčků. Do krabičky k perníčkům přidáme jablko, aby nevysychaly a neztvrdly.

Na Zlatou neděli plníme košíčky

Poslední týden před Vánoci pečeme máslové cukroví a kokosové pusinky. Plníme košíčky a případně uděláme nepečené druhy, pokud jsme se k nim ještě nedostali. Kolem Zlaté neděle slepujeme cukroví krémem a zdobíme. Poté uložíme do krabice a do chladna. Pokud si myslíte, že toho máte stále málo, kolem Zlaté neděle můžete upéct laskonky, rakvičky, větrníky a trubičky.

Kdy je správný čas na vánočku? Přesně 23. prosince. Den před Štědrým dnem plníme trubičky, věnečky. Je to také poslední možnost k přípravě nepečeného cukroví.          

Kolik druhů cukroví je tak akorát? Někdo upeče druhů pět, někdo třicet. Podle tradic se má na štědrovečerní stůl nachystat dvanáct druhů – za každý měsíc v roce.

Související výrobky

Kontaktujte nás