Měna: / EUR / HUF
Vyberte jazyk: CZ SK HU EN
0 0 Kč Prázdný košík
Naháč nebo polonaháč? Řeč je o dortech…

Naháč, polonaháč, potažený, potahovaný nebo napůl potažený. No, řekněte, kdo se v tom má vyznat? Dortové trendy jsou neúprosné. A taky krásné. Pokud si lámete hlavu, jaký typ dortu se hodí na kterou příležitost, máme pro vás dobrou zprávu. Tady neplatí žádné normy. Vybírejte podle chuti a vkusu.

Trend nahých dortů (naked cakes) k nám dorazil už před pár lety. Postupně se staly favoritem mnoha letních svateb i jiných slavnostních událostí. Přiznaná tvář struktury dortu je prostě sexy, i sladký dort působí lehce a na pěkném stojanu se doslova nadnáší. Ale protože se každá kaše jednou přejí, začaly se objevovat i tak zvané polonahé dorty. Poslední dobou přibývá dortů, které jsou z poloviny potažené a z poloviny nahé nebo polonahé. Ale vezměme to pěkně z popořadě.

Krásný a jednoduchý naháč

Naháč neboli nahý dort z anglického „naked cake“  je typický svou přirozeností. Nejlépe se hodí na pohodové venkovní oslavy. Naháče se nemusí bát ani méně zkušené cukrářky, protože nároky na manuální zručnost při zdobení jsou minimální. Naopak všechno, co se vám zdá jako nepovedené, je tu žádoucí. Nejjednodušší naháč připravíte tak, že korpus rozdělíte na dva pláty. Na první plát nanesete krém a pokladete zahradním ovocem. Druhý plát pomažete ze spodní strany a přiložíte na ovoce. Stejně tak pomažete i vrchní část druhého plátu. Jednoduché a přitom hezké zdobení zajistí maliny, borůvky nebo jahody v kombinaci s mátou nebo meduňkou a moučkovým cukrem.

Elegantní polonaháč vyžaduje trochu praxe

To polonaháč neboli seminaked cake už vyžaduje trochu více zručnosti a trpělivosti. Je elegantní a podle nás ideální na svatby a oslavy všeho druhu. Polonaháčem zkrátka nikdy neurazíte. Na přípravu už budete kromě zdobícího sáčku potřebovat i cukrářskou stěrku a otočný stojan. Dokonalý polonaháč decentně odhaluje strukturu dortu, ale na povrhu je krásně hladký bez jediné chybičky. Nejdokonalejšího výsledku dojdete s jemným máslovým krémem. Ten nanesete cukrářským sáčkem po obvodu každého plátu korpusu. Uvnitř dortu pak může mít jakýkoli jiný krém – tvarohový, z macarpone nebo čokoládovou ganache. Sestavený dort pak celý pomažte máslovým krémem a na otočném stojanu pomocí stěrky uhazujte, dokud nebude dort dokonalé hladký. Na zdobení jsou ideální různé květy v kombinaci s drobným ovocem. Dort můžete sladit s kyticí nevěsty. Pak bude naprosto dokonalý.

Nahé nebo potahované dorty?

V cukrařině je možné všechno. A právě kombinované dorty jsou teď v kurzu. Moc dobře vypadá například třípatrový dort, který má prostřední patro potažené marcipánem. První a třetí patro naopak strukturu odkrývá jako polonaháč. Nebo chcete na svatbě dopřát radost konzervativním tetičkám a současně avantgardním kamarádům? Zkuste pravou polovinu dortu potáhnout fondánem a levou polovinu nechat jednoduše nahou.  Hlavně nezapomeňte natočit dort k tetičkám správnou stranou:-)

 

Kontaktujte nás