Jakou si vybrat potravinářskou barvu?
Potravinářské barvy jsou:
- gelové
- práškové
- tekuté
- temperové
- s třpytem (glitter) a bez třpytu
- ve štětcích nebo fixách
Samostatnou kategorií jsou pak běloby nebo tzv. superběloby – extra-koncentrované. Pokud potřebujete na dort psát, vhodné jsou jedlé fixy nebo temperové barvy, ty se také často prodávají v praktické tubě s hrotem, takže jimi lze rovnou malovat.
Chcete-li naopak probarvit těsto či hmotu, vhodnější budou gelové či pastové barvy. Tekuté jsou vhodné i do nápojů. Práškové nebo také prachové jedlé barvy je pak třeba rozmíchat nejprve v alkoholu – vhodný je například čistý potravinářský isopropylalkohol. Prachové barvy se také používají do dezertů, které jsou citlivé na množství vody - například do makronek.
Ovlivňují barvy nějak chuť?
Ano, některé barvy zejména černá barva a červená může obsahovat látky ovlivňující ve větší koncentraci výslednou chuť hmoty nebo třeba krému. U červené barvy proto někteří výrobci začali dodávat variantu bez chutí (no-taste), u černé barvy se zase doporučuje pracovat s již tmavým základem, třeba čokoládovou hmotou či hmotou přibarvenou kakaem. Další volbou jsou tzv. probarvené hmoty.
Je nějak omezeno množství barvy?
Ano, u některých barev najdete omezení množstvím. To je způsobeno jednak tím, aby daná barva neovlivnila chuť a celkovou konzistenci a také kvalitativní vlastnosti výsledné suroviny. Svou roli hrají i potravinářské vyhlášky, které množství některých barviv taxativně omezují. Zejména pak u AZO barviv, těm se budeme věnovat poději. A navíc, pokud byste konkrétní barvy přidali třeba do hmoty, už by se vám jednoduše více nezabarvila. Začínající cukráři a cukrářky tak narážejí třeba právě u zmiňovaného černého barviva, kdy chtějí dosáhnout sytě probarvené hmoty, ale nedaří se jim to (trik s kakaem jsme si již prozradili).
Proč jsou barvy "éčka"
Lidé se často bojí tzv. éček. Dlužno říct, že v řadě případů to může být oprávněné - skutečně některé sloučeniny, jež se také označují velkým písmenem E mohou znamenat třeba při zvýšené konzumaci určité riziko. Většina "éček", které však v potravinách najdete jsou naprosto neškodné látky, běžně se vyskytující v přírodě a zodpovědní výrobci stále více dávají přednost právě těmto neškodným a přírodním variantám. To však ne vždy na etiketě výrobku poznáte, každá, i přírodní barva má totiž své "Éčko". To vychází z označení barviv E vychází z vyhlášky č. 4/2008 Sb. a jejich kompletní seznam najdete na konci článku. Tak třeba takový kurkumin - žluté barvivo, které se běžně prodává i jako potravinový doplněk, který lidé konzumují jako protizánětlivou bylinu, se skrývá pod označením E100. Riboflavin nebo také známější jako vitamin B2 - žlutooranžové barvivo - najdete na etiketách pod označením E101. A schválně, zda tušíte, co najdete pod označením E153 - starý známý rostlinný uhlík, který se používá proti žaludečním potížím - průjmu... A v potravinářství na barvení do černa. Jak vidíte, ne vždy je "éčko" něco špatného.
Co je to AZO free?
Pokud barva nese označení AF nebo také AZO FREE, znamená, to, že neobsahuje skupinu látek, které nepříznivě ovlivňují činnost a pozornost dětí. Jedná se zejména o tyto látky a barviva E102, E104, E110, E122, E124, E129.
Seznam barviv povolených při výrobě potravin
Číslo E | Barvivo | číslo C.I.** |
---|---|---|
E 100 | Kurkumin | 75 300 |
E 101 | (i) Riboflavin | |
E 101 | (ii) Riboflavin-5'-fosforečnan | |
E 102 | Tartrazin | 19 140 |
E 104 | Chinolinová žluť | 47 005 |
E 110 | Zluť SY (synonyma Gelborange S, Sunset Yellow FCF) | 15 985 |
E 120 | Košenila, kys. karmínová, karmíny | 75 470 |
E 122 | Azorubin (synonymum Carmoisin) | 14 720 |
E 123 | Amarant (synonymum Viktoriarubín O) | 16 185 |
E 124 | Ponceau 4R (synonymum Košenilová červeň A) | 16 255 |
E 127 | Erythrosin | 45 430 |
E 129 | Červeň Allura AC | 16 035 |
E 131 | Patentní modř V | 42 051 |
E 132 | Indigotin (synonymum Indigocarmine) | 73 015 |
E 133 | Brilantní modř (synonymum Brilliant blue FCF) | 42 090 |
E 140 | Chlorofyly a chlorofyliny | |
E 140 | (i) Chlorofyly | 75 810 |
E 140 | (ii) Chlorofyliny | 75 815 |
E 141 | Měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů | 75 815 |
E 141 | (i) Cu komplexy chlorofylů | |
E 141 | (ii) Cu komplexy chlorofylinů | |
E 142 | Zeleň S | 44 090 |
E 150a | Karamel* | |
E 150b | Kaustický sulfitový karamel | |
E 150c | Amoniakový karamel | |
E 150d | Amoniak - sulfitový karamel | |
E 151 | Čerň BN (synonymum Brilliant black BN) | 28 440 |
E 153 | Medicinální uhlí (z rostlinné suroviny) | |
E 154 | Hněď FK | |
E 155 | Hněď HT | 20 285 |
E 160a | Karoteny | |
E 160a | (i) směs karotenů | 75 130 |
E 160a | (ii) Beta-karoten | 40 800 |
E 160b | Annato, bixin, norbixin | 75 120 |
E 160c | Paprikový extrakt, kapsanthin, kapsorubin | |
E 160d | Lykopen | 75 125 |
E 160e | Beta-apo-8'-karotenal | 40 820 |
E 160f | Ethylester kyseliny beta-apo-8'karotenové | 40 825 |
E 161b | Lutein | |
E 161g | Kanthaxanthin | |
E 162 | Betalainová červeň, betanin (včetně extraktů z červené řepy) | |
E 163 | Anthokyany (získané fyzikálními postupy z ovoce a zeleniny) | |
E 170 | Uhličitan vápenatý | 77 220 |
E 171 | Oxid titaničitý (synonymum Titanová běloba) | 77 891 |
E 172 | Oxidy a hydroxidy železa | 77 491-3, 77 499 |
E 173 | Hliník (v podobě pigmentu) | |
E 174 | Stříbro (v podobě pigmentu) | |
E 175 | Zlato (v podobě pigmentu) | |
E 180 | Litholrubin BK |
Poznámka:
* Termín karamel se vztahuje na výrobky více či méně intenzivní hnědé barvy, které jsou určeny k barvení potravin.
** Identifikační číslo Colour Indexu (CL) zaručuje identitu barviva při používání názvů v cizích jazycích. Jako čísla CL jsou v tabulce uvedena čísla z publikace Colour Index, 3 r. d. Ed., 1982, Vol 1 - 7, 1315 a z dodatků 37 - 40 (125), 41 - 44 (127 - 50), 45 - 48 (130), 49 - 52 (132 - 50), 53 - 56 (135).