Měna: / EUR / HUF
Vyberte jazyk: CZ SK HU EN
0 0 Kč Prázdný košík
Jak vytvořit žitný kvásek

Dnes se podíváme na to, jak si doma vytvořit žitný kvásek. Příprava je jednoduchá, ale jedná se o dlouhodobý proces, kdy za celou dobu musíme o kvásek takzvaně pečovat. 

Co si připravit?

  • čistě namletou celozrnnou, hladkou nebo žitnou mouku
  • vlažnou vodu
  • uzavíratelnou nádobu

Jak postupovat?

Mouku smícháme s vodou a dáme do uzavíratelné sklenice, nádoby. Zatím necháme bez víčka nádobu otevřenou. Po cca třech až čtyřech dnech nám směs začne kvasit. Jakmile uvidíme, že nám směs kvasí, do víčka si připravíme malé dírky, aby do nádoby mohl vzduch a sklenici či nádobu zavíčkujeme.

Kde ho skladovat?

Kvásek skladujte v lednici, nedoporučuje se však mít kvásek v blízkostí běžného droždí. Droždí by mohlo kvásek poškodit. Skladovat kvásek můžete až čtrnáct dní, do této doby byste ho měli spotřebovat. Například na domácí chléb. 

Co když nechci hned péci?

Pokud nemáte v plánu upéci chléb či jiný pokrm z kvásku, můžete ho mít v lednici i déle. Je však důležité ho takzvaně přikrmovat. Po nějaké době si všimnete, že se na povrchu kvásku začne tvořit tekutina. Jakmile dojde k tomuto jevu, vyndejte kvásek a nechte odstát alespoň tři hodiny v pokojové teplotě. Poté přimíchejte novou mouku opět s vodou. Po přimíchání nových ingrediencí nechte opět pár hodin odstát, poté zavíčkujte a vraťte zpět do lednice. 

Související výrobky

Kontaktujte nás