Měna: / EUR / HUF
Vyberte jazyk: CZ SK HU EN
0 0 Kč Prázdný košík

Každé dítě si přeje si dort od mámy. Ne každá maminka má ale dost času, zkušeností, odvahy a taky (ruku na srdce) trpělivosti. S jedlým papírem ovšem proměníte jakkoli jednoduchý dort v umělecké dílo. A vaše dítko to rozhodně ocení. Blesk MC Queen? Spiderman? Včelka Mája nebo Máša? S jedlým papírem se vám otevírají nové možnosti. Jak se ale s jedlým papírem pracuje? A co to vlastně jedlý papír je?

Co je to jedlý papír

Jedlý papír je v podstatě tenký oplatek s natištěným obrázkem. Vyrábí se z cukru nebo speciálních mouk a škrobů, jako třeba z kukuřice, rýže nebo brambor. Před použitím je nutné dekoraci uchovávat v suchu a dávat pozor, aby se nepolámala. Je totiž poměrně křehká. Té se týká zejména cukrových papírů. Od těch se ale posupně upouští, některé velké značky, jako třeba studio Walt Disney, které dává licence k obrázkům na jedlých papírech, k tisku na cukrové papíry již povolení neudělují. Mimochodem v našem obchodě najdete výhradně licenční - tedy legální obrázky s originálním potiskem přímo od výrobce povolením od držitele autorských práv. Tisk se provádí pomocí speciálních tiskáren, které jsou samozřejmě atestovány pro styk s potravinami a k tisku používají výhradně nezávadné potravinářské barvy. Trendem posledních let jsou navíc také AZO free barviva, což má za následek trošku zastřenější a méně jasné barvy. Tomu pak pomoci potřením nalepeného papíru například cukrovým dekoračním gelem ModecorGel.

Je jedlý papír větší než připravený dort? Potřebujete změnit tvar nebo použít jen část obrázku? Řešení je snadné. Připravte si tužku a nůžky. Tužkou si na spodní straně jedlého papíru vyznačte úpravy a klidně stříhejte. Při troše opatrnosti to zvládnete raz dva. Pokud se vám papír přeci jen někde protrhne, buďte v klidu. Drobné nedostatky na okrajích dortu hravě zamaskujete například krémem, který nanesete zdobicí špičkou.

Jak se jedlý papír lepí na dort?

Ve chvíli, kdy máte připravený promazaný dort, přichází čas na dekoraci. S Modecor gelem můžete jedlý papír umístit na jakýkoli krém, želatinu, džem či polevu dortu. Potřete spodní stranu jedlého papíru gelem a umístěte na připravený dort. Obrázek dobře přitiskněte k povrchu dortu a znovu potřete Modecor gelem. Krásně tak zvýrazníte barvy jedlého papíru a dekoraci zafixujete. Pro ještě lepší fixaci doporučujeme okraje jedlého papíru zatížit buď krémem naneseným pomocí trezírovací špičky. Pokud jste stejně jako my příznivci jednoduchých a efektivních řešení, pak můžete dekoraci zatížit některou z našich čokoládových dekorací.  Skvělá jsou například čokoládová srdíčka, badyány nebo nadčasové zlaté perle.

Jedlý papír umístěte na dort minimálně tři hodiny před podáváním. Papír potřebuje čas, aby změkl a dobře se krájel. 

Související výrobky

Kontaktujte nás