Měna: / EUR / HUF
Vyberte jazyk: CZ SK HU EN
0 0 Kč Prázdný košík
Jak na pravou tureckou kávu?

Příprava pravé turecké kávy je na míle vzdálená tomu, jak ji připravovali naši rodičové. Dvě lžičky přepraženého mletého „turka“ ve skleničce zalité vroucí vodou nemají s tureckou kávou moc společného. Vyzkoušejte s námi dva tradiční způsoby přípravy nápoje s vábivou vůní. A vězte, že to není jen tak. Kořeny přípravy turecké kávy (Turk Kahvesi) sahají totiž až do dob Osmanské říše. Od konce roku 2013 byla dokonce zapsána na seznam nehmotného dědictví UNESCO. Tradiční příprava turecké kávy si jistě zaslouží pozornost milovníků tohoto jedinečného nápoje. 

Příprava pravé turecké kávy

Pravá turecká káva se připravuje v džezvě, speciální konvičce vhodné k tomuto účelu. Do džezvy nalijeme vodu – to je první krok. Poté přidáme mletou kávu a dáme vařit. Je potřeba sledovat var a stoupající pěnu. Jakmile pěna vystoupá k horníku okraji, odstavíme džezvu se sporáku a počkáme, až pěna spadne. Tento krok opakujeme celkem třikrát.

Po odstavení vroucí kávy ze sporáku necháme usadit rozvířenou sedlinu. Pak přichází čas na nalévání kávy do malých šálků. Turci během přelévání kávy pohybují s džezvou nahoru a dolů, dokud nenaplní šálek. Je to jejich tradiční rituál.    

Tento způsob přípravy "natřikrát" není však jediný. Další je kapku jednodušší (a malinko rychlejší rychlejší) - prostě jen do džezvy nasypeme kávu a cukr. Množství vody odměříme podle šálku, ze kterého budeme pít. Směs promícháme. Dáme vařit na mírný plamen. Vystouplou pěnu odejmeme a vložíme do šálku. Kávu dáme znovu vařit. V momentě, kdy je opět vroucí, přelijeme ji opatrně do šálku s pěnou tak, aby pěna nevymizela.  

Jak dochucovat kávu?

Každý si dokáže v kávě na dochucení představit zmiňovaný cukr. V Evropě je obvyklé i mléko v různých podobách - napěněné, teplé i studené. V arabských zemích se často dochucuje káva kořením. Oblíbený je drcený kardamom. V Jemenu je to mletý hřebíček a v Mexiku zázvor nebo skořice. V Senegalu se do kafíčka přidává speciální odrůda guinejského pepře. Samozřejmě existují i méně obvyklé přísady. Třeba ve Finsku se můžete potkat s tím, že vám do kávy dá hostitel pár kousků juustoleipä. Co se pod tímto názvem skrývá? Pokud nejste odborníci na skandinávskou gastronomii, budete překvapeni. Juustoleipä nebo také Leipäjuusto je totiž sýr! Místní mu proto také říkají kaffeost - kávový sýr. 

Džezva s titanovým povrchem 660 ml Rosegold Metallic Line

Džezva s titanovým povrchem ze série Rosegold Metallic Line

 

Související výrobky

Kontaktujte nás