Měna: / EUR / HUF
Vyberte jazyk: CZ SK HU EN
0 0 Kč Prázdný košík
Fotogalerie: Jak nazdobit Frozen dort?

Krásně dekorované „dorty Ledové království“ jsou už několik let evergreenem dětských narozeninových oslav. Elza, Anna a Olaf v mnoha podobách prostě frčí. Oblibu těchto hrdinů jistě umocní úspěšné pokračování pohádky, které vtrhlo před pár týdny do kin. Dorty se zimní tematikou a Elzou v modrých třpytivých šatech se jistě budou péct dál, ale můžeme se připravit i na nové motivy, které s sebou přináší film Frozen 2.

Jaké použít barvy?

Dorty s tematikou Frozen jsou pochopitelně laděny do modré, případně bílé barvy. Výrazná modř potahovací hmoty krásně kontrastuje s bílým dozdobením (sněhové koule, vločky, rampouchy) a vyniknou na ní i barevné figurky.

V případě Frozen 2 přicházejí na řadu také další barvy. Království Arendell už není zakryto sněhem, mění se i oblečení Anny a Elzy. Do hry vstupuje mimo jiné fialová, hnědá, zelená či oranžová. Hlavní roli hrají ve filmu čtyři živly, tedy i voda, proto se stále dá „vyřádit“ s modrou.

Jak dort nazdobit nejjednodušeji?

Jako základ zdobení mohou posloužit rozmanité barevné jedlé papíry, které buď položíme na celou horní plochu dortu, nebo použijeme jen výstřižky. Jedlý papír pak orámujeme drobnými dekoračními prvky, jako například sněhovými koulemi či vločkami z modelovací hmoty, marcipánu či bílé čokolády, sněhovými pusinkami, cukrovým zdobením.

U dortů Frozen 2 můžeme při zdobení uplatnit jako drobnou dekoraci například i podzimně zbarvené lístky nebo oranžové plamínky ohně.

Které další techniky zdobení se při výrobě dortu Frozen využívají?

Děti na dortu okouzlí figurky Elzy, Anny a Olafa z marcipánu či modelovací hmoty. Z této trojice je na výrobu nejjednodušší rozverný sněhulák, profesionální cukráři si poradí i s postavičkami královských sester z Arendellu, Kristoffa či soba Svena. Na trhu jsou k dostání také krásně vyvedené dekorační plastové figurky, které rozzáří i ten nejobyčejnější dort a dají se navíc použít opakovaně.

Efektu stékajícího sněhu, vody nebo visících rampouchů dosáhneme díky bílé čokoládové polevě, ganache. Tyto takzvané drip cakes jsou velmi oblíbené.  

Mnozí cukráři k ploše potahovaného dortu přistupují jako k pomyslnému malířskému plátnu a vytvářejí dokonalá umělecká díla. Skvělého výsledku se dá dosáhnout pomocí šablon a gelových barev. Ornamenty lze malovat také královskou glazurou

Při výrobě drobných dekorací, například vloček, se mimo jiné používají vypichovače či vykrajovátka.  

Jaké nové motivy přináší film Ledové království 2?

Hitem dekorací na dortech bude zřejmě Elzin magický kůň, u nějž se kombinuje modrá barva s průsvitností a leskem. Modelovat se jistě budou také trollové či kamenní obři. V pokračování úspěšné pohádky dostávají hrdinové novou image. Elsa se stává jakousi éterickou bytostí s rozpuštěnými vlasy a bílými splývavými šaty. Při zdobení se dá využít působení čtyř živlů – plamínky ohně, rozbouřená voda, poletující listí atd.   

A na inspiraci přinášíme pár fotografií z Facebookové skupinky:

Autor: Monika Budaiová

Foto: Eleonóra Udvarosová

Foto: Jana Stračinská

Foto: Terka Týrová

Foto: Michaela Krajčovičová

Foto: Lenka Matějová

 

Kontaktujte nás