Měna: / EUR / HUF
Vyberte jazyk: CZ SK HU EN
0 0 Kč Prázdný košík
Co se přes Vánocemi peče ve světě?

Existuje mnoho různých druhů vánočního cukroví, které jsou oblíbené ve světě. Některé z nejpopulárnějších druhů jsou vánoční perníčky, linecké cukroví, zdobené cukroví, medovníky a cukroví s vánočními motivy, jako jsou například sněhuláci nebo stromečky. Některé země, jako je například Španělsko, Itálie, Francie nebo Holandsko mají také své vlastní typické druhy cukroví, o kterých si povíme v dnešním článku.

Typickými pečenými sladkostmi ve Španělsku jsou:

  • polvorones (součást vánočního balíčku)
  • mantecados (mandlové sušenky)
  • turrón (nugátová tyčinka)
  • roscon de reyes (koláč s mandlemi)
  • turrón de jijona (nugátová tyčinka z Jijony)
  • turrón de Alicante (nugátová tyčinka z Alicante)
  • polvorones de almendra (mandlový koláč)
  • tocino de cielo (měkký karamelový dezert)
  • rosquillas (koblížky)
  • neulas (sušenky)

Typickými cukrovími, která se připravují před Vánoci v Itálii, jsou:

  • panettone (sladká houska se sušenými ovocemi)
  • pandoro (bílá sladká houska se smetanou)
  • panforte (křehký koláč se sušeným ovocem a ořechy)
  • torrone (nugátová tyčinka s ořechy)
  • cantuccini (mandlové sušenky)
  • struffoli (malé cukrovinky)
  • biscotti di prato (mandlové sušenky)
  • zaletti (kukuřičné sušenky)
  • pfeffernüsse (kořeněné cukrovinky)
  • pandoro (vánoční koláč s vanilkovým příchutí)
  • marzapane (skořicové cukroví)
  • cavallucci (mandlové cukroví)
  • cicerchiata (karamelové cukroví)
  • mostaccioli (pečené cukroví z vína a ořechů)

Ve Francii se přes Vánoce připravují typická cukroví jako:

  • bûches de Noël (vánoční koláče ve tvaru dřeva)
  • galette des rois (francouzské vánoční koláče)
  • macarons (makronky ze mandlové mouky)
  • financiers (malé perníčky ze slunečnicových semínek)
  • pâte de fruits (ovoce v cukru)
  • cannelés (malé vanilkové koláče)
  • escargots de Noël (vánoční sušenky ve tvaru ulit)
  • petits fours (malé zákusky)
  • croquembouche (koláč ze sladkého těsta a karamelu)

A čím vás pohostí před Vánoci v Holandsku?

  • speculaas (perníčky s kořením)
  • boterkoek (máslem těsto)
  • gevulde speculaas (plněné perníčky)
  • kerstkransjes (vánoční sušenky ve tvaru koruny)
  • kruidnoten (cukrovinky z ořechů a koření)
  • taai-taai (skořicové cukroví)
  • stolletjes (vanilkové cukroví)
  • krakelingen (pečené cukroví)
  • gevulde speculaas koekjes (plněné perníčky)
  • pepernoten (skořicové cukroví)

Ve dalších zemích světa se připravují různá netypická sladká jídla, například:

  • v Brazílii se připravuje "bolo rei" (slavný vánoční koláč)
  • v Peru se připravuje "panetón" (vánoční koláč s kandovaným ovocem)
  • v Mexiku se připravují "rompope" (alkoholická mandlová pochoutka) a "rosca de reyes" (vánoční koláč)
  • v Německu se připravují "lebkuchen" (perníčky s medem) a "stollen" (vánoční koláč s mandlemi a ořechy)
  • v Rusku se připravují "pryaniki" (skořicové cukroví) a "kulich" (vánoční koláč)
  • v Polsku se připravují "pierniczki" (perníčky) a "makowiec" (makový koláč)
  • v Číně se připravuje "mooncake" (slavný vánoční koláč).

Obecně v Asii a Africe typická vánoční sladká pečená jídla příliš nenajdete. Vánoce se v těchto kontinentech neoslavují ve stejném rozsahu jako v Evropě a Severní Americe. Každá země má však ale vlastní specifické sladké pečené jídla, která se připravují na různé příležitosti. Například v Maroku se připravuje sladké pečené jídlo zvané "couscous aux fruits secs" (skořicové pečené jídlo s ořechy a sušeným ovocem), v Jižní Africe se připravuje "melktert" (sýrový koláč), v Indii se připravuje "gulab jamun" (sýrové kuličky v medovém sirupu) a v Japonsku se připravuje "mochi" (ryžové koule plněné sladkým předkrmem).

A na závěr se vrátíme zpět do Evropy. Jedním z příkladů sladkých jídel, které se připravují v různých zemích světa, je "kürtőskalács" z Maďarska. Jde o sladkou roládu z těsta, která se peče na dlouhém špejlovém kolíku nad otevřeným ohněm. Poté se posype ořechy, cukrem nebo skořicí a podává se teplá.

Recept:

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 50 g cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 2 vejce
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce ořechů na posypání

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, cukr, sůl a kypřicí prášek.
  2. Přidejte mléko, vejce a med a zamíchejte hladké těsto.
  3. Nechte těsto odpočinout alespoň hodinu.
  4. Na pomoučeném vále rozválejte těsto na tenký plát.
  5. Na špejli nakrájejte těsto na dlouhé proužky.
  6. Zasuňte špejle s těstem nad otevřený oheň a opatrně je otáčejte, dokud se těsto neupeče.
  7. Posypejte ořechy nebo cukrem a podávejte teplé.

Že vám to připadá povědomě? Ano, u nás se s podobným můžete setkat pod názvem trdelník. Podobně, jako si jeho autorství nárokujeme my i Slováci, o kürtőskalács se hádají maďarští a rumunští cukráři.

Pravdou je, že cukráři a pekaři jednotlivých národních kuchyní se ovlivňují vzájemně. Každý národ má své vlastní typické sladké pečené jídla, která jsou výsledkem historických a kulturních vlivů. Například francouzská kuchyně je považována za jednu z nejlepších na světě a mnoho cukrářů a pekařů z jiných zemí se učí znalosti a dovednosti od francouzských mistrů. Stejně tak se ale i francouzští cukráři a pekaři nechávají inspirovat cukrovím z jiných zemí. Mezi cukráři a pekaři existuje silná komunita, která se vzájemně ovlivňuje a sdílí recepty a dovednosti. A tak to má být. To je pravý Svět cukrářů...

Kontaktujte nás