Co se přes Vánocemi peče ve světě?
Existuje mnoho různých druhů vánočního cukroví, které jsou oblíbené ve světě. Některé z nejpopulárnějších druhů jsou vánoční perníčky, linecké cukroví, zdobené cukroví, medovníky a cukroví s vánočními motivy, jako jsou například sněhuláci nebo stromečky. Některé země, jako je například Španělsko, Itálie, Francie nebo Holandsko mají také své vlastní typické druhy cukroví, o kterých si povíme v dnešním článku.
Typickými pečenými sladkostmi ve Španělsku jsou:
- polvorones (součást vánočního balíčku)
- mantecados (mandlové sušenky)
- turrón (nugátová tyčinka)
- roscon de reyes (koláč s mandlemi)
- turrón de jijona (nugátová tyčinka z Jijony)
- turrón de Alicante (nugátová tyčinka z Alicante)
- polvorones de almendra (mandlový koláč)
- tocino de cielo (měkký karamelový dezert)
- rosquillas (koblížky)
- neulas (sušenky)
Typickými cukrovími, která se připravují před Vánoci v Itálii, jsou:
- panettone (sladká houska se sušenými ovocemi)
- pandoro (bílá sladká houska se smetanou)
- panforte (křehký koláč se sušeným ovocem a ořechy)
- torrone (nugátová tyčinka s ořechy)
- cantuccini (mandlové sušenky)
- struffoli (malé cukrovinky)
- biscotti di prato (mandlové sušenky)
- zaletti (kukuřičné sušenky)
- pfeffernüsse (kořeněné cukrovinky)
- pandoro (vánoční koláč s vanilkovým příchutí)
- marzapane (skořicové cukroví)
- cavallucci (mandlové cukroví)
- cicerchiata (karamelové cukroví)
- mostaccioli (pečené cukroví z vína a ořechů)
Ve Francii se přes Vánoce připravují typická cukroví jako:
- bûches de Noël (vánoční koláče ve tvaru dřeva)
- galette des rois (francouzské vánoční koláče)
- macarons (makronky ze mandlové mouky)
- financiers (malé perníčky ze slunečnicových semínek)
- pâte de fruits (ovoce v cukru)
- cannelés (malé vanilkové koláče)
- escargots de Noël (vánoční sušenky ve tvaru ulit)
- petits fours (malé zákusky)
- croquembouche (koláč ze sladkého těsta a karamelu)
A čím vás pohostí před Vánoci v Holandsku?
- speculaas (perníčky s kořením)
- boterkoek (máslem těsto)
- gevulde speculaas (plněné perníčky)
- kerstkransjes (vánoční sušenky ve tvaru koruny)
- kruidnoten (cukrovinky z ořechů a koření)
- taai-taai (skořicové cukroví)
- stolletjes (vanilkové cukroví)
- krakelingen (pečené cukroví)
- gevulde speculaas koekjes (plněné perníčky)
- pepernoten (skořicové cukroví)
Ve dalších zemích světa se připravují různá netypická sladká jídla, například:
- v Brazílii se připravuje "bolo rei" (slavný vánoční koláč)
- v Peru se připravuje "panetón" (vánoční koláč s kandovaným ovocem)
- v Mexiku se připravují "rompope" (alkoholická mandlová pochoutka) a "rosca de reyes" (vánoční koláč)
- v Německu se připravují "lebkuchen" (perníčky s medem) a "stollen" (vánoční koláč s mandlemi a ořechy)
- v Rusku se připravují "pryaniki" (skořicové cukroví) a "kulich" (vánoční koláč)
- v Polsku se připravují "pierniczki" (perníčky) a "makowiec" (makový koláč)
- v Číně se připravuje "mooncake" (slavný vánoční koláč).
Obecně v Asii a Africe typická vánoční sladká pečená jídla příliš nenajdete. Vánoce se v těchto kontinentech neoslavují ve stejném rozsahu jako v Evropě a Severní Americe. Každá země má však ale vlastní specifické sladké pečené jídla, která se připravují na různé příležitosti. Například v Maroku se připravuje sladké pečené jídlo zvané "couscous aux fruits secs" (skořicové pečené jídlo s ořechy a sušeným ovocem), v Jižní Africe se připravuje "melktert" (sýrový koláč), v Indii se připravuje "gulab jamun" (sýrové kuličky v medovém sirupu) a v Japonsku se připravuje "mochi" (ryžové koule plněné sladkým předkrmem).
A na závěr se vrátíme zpět do Evropy. Jedním z příkladů sladkých jídel, které se připravují v různých zemích světa, je "kürtőskalács" z Maďarska. Jde o sladkou roládu z těsta, která se peče na dlouhém špejlovém kolíku nad otevřeným ohněm. Poté se posype ořechy, cukrem nebo skořicí a podává se teplá.
Recept:
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 50 g cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžička kypřicího prášku
- 2 vejce
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce ořechů na posypání
Postup:
- V míse smíchejte mouku, cukr, sůl a kypřicí prášek.
- Přidejte mléko, vejce a med a zamíchejte hladké těsto.
- Nechte těsto odpočinout alespoň hodinu.
- Na pomoučeném vále rozválejte těsto na tenký plát.
- Na špejli nakrájejte těsto na dlouhé proužky.
- Zasuňte špejle s těstem nad otevřený oheň a opatrně je otáčejte, dokud se těsto neupeče.
- Posypejte ořechy nebo cukrem a podávejte teplé.
Že vám to připadá povědomě? Ano, u nás se s podobným můžete setkat pod názvem trdelník. Podobně, jako si jeho autorství nárokujeme my i Slováci, o kürtőskalács se hádají maďarští a rumunští cukráři.
Pravdou je, že cukráři a pekaři jednotlivých národních kuchyní se ovlivňují vzájemně. Každý národ má své vlastní typické sladké pečené jídla, která jsou výsledkem historických a kulturních vlivů. Například francouzská kuchyně je považována za jednu z nejlepších na světě a mnoho cukrářů a pekařů z jiných zemí se učí znalosti a dovednosti od francouzských mistrů. Stejně tak se ale i francouzští cukráři a pekaři nechávají inspirovat cukrovím z jiných zemí. Mezi cukráři a pekaři existuje silná komunita, která se vzájemně ovlivňuje a sdílí recepty a dovednosti. A tak to má být. To je pravý Svět cukrářů...