Měna: / EUR / HUF
Vyberte jazyk: CZ SK HU EN
0 0 Kč Prázdný košík
Výhody mandlové mouky

Mandlová mouka je jednou z nejlepších voleb bezlepkových i klasických strávníků, včetně nízko-sacharidových dietářů. Jedním z důvodů, proč tomu tak je, bude jistě množství vitamínů v samotných mandlích – fosfor, měď, bílkoviny a mnoho dalších, zdraví prospěšných látek, včetně vlákniny a komplexních sacharidů. Jeden šálek mandlové mouky je vyrobený přibližně z 90ti mandlí a obsahuje tak více než 100% doporučené denní dávky vitamínu E. Právě to ji dělá mnohem zdravější než klasickou pšeničnou.

U samotných mandlí bylo vědecky prokázáno, že:

  • mohou snížit riziko srdečních onemocnění tím, že udržují krevní cévy zdravé a pružné
  • pomáhají při prevenci vzniku rakoviny tlustého střeva
  • zlepšují řízení hladiny cukru u diabetiků
  • vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny obsažených v mandlích zaručuje nízký glykemický index, což znamená, že uvolňuje cukr do krve pomalu a zachovává dlouhodobě energii

V pečení se mandlová a pšeničná mouka do produktu dávají v poměru 1:1, pokud však chcete pšeničnou mouku plně nahradit tou mandlovou, budete pravděpodobně muset přidat vajíčko, či jinou pojivovou látku, která produktu zabrání aby se rozpadal. Mandlová mouka také způsobuje, že produkt není tak nadýchaný, jako u pšeničné mouky. Tato situace je způsobena absencí lepku, který v mandlové mouce není.

Uchovávat mandlovou mouku je nejlepší v lednici, jelikož si pak zachová potřebnou svěžest do dalších pokrmů. Přidáním mandlové mouky do pečení získáte vlhkost a příjemnou ořechovou chuť výsledného produktu. Tyto produkty z mandlové mouky mají pak tendenci být kaloricky hutnější a vyváženější, což znamená že jsou většinou hodně syté. Vzpomeňme třeba na oblíbené makronky

Další výhodou mandlové mouky je, že ji nemusíme kupovat (v nabídce ji mají specializované obchody, jak třeba Svět cukrářů), protože si ji může každý připravit sám. Podmínkou pravé mandlové mouky je, že obsahuje jen a pouze mandle. Tudíž, pokud ji chcete koupit a obsahuje i jiné suroviny, je to náznak toho, že asi nepůjde o poctivou mandlovou mouku.

Nejlepší způsob, jak si doma připravit kvalitní mandlovou mouku, je že rozemeleme mandle na prášek. Hodně lidí preferuje před rozemletím mandle na několik hodin namočit, a poté dokonale vysušit, nicméně z obecného hlediska to není nutné.

Při přípravě mandlové mouky také hodně záleží, jakou chuť od výsledku očekáváme. Pokud chceme bílou a sladkou verzi mandlové mouky, musíme mandle před rozemletím oloupat. Chybou, kterou při výrobě mandlové mouky dělá spousta lidí, je převaření mandlí. Při procesu vaření ztrácí mandle spousty prospěšných látek, o které je škoda mouku ochudit.

Na závěr je také dobré zmínit, že mandlovou mouku lze využít i za syrova. Hodí se tak perfektně na posypání dortů, koláčů nebo třeba do jogurtu pro získání příjemné ořechové chuti.

Související výrobky

Kontaktujte nás