Měna: / EUR / HUF
Vyberte jazyk: CZ SK HU EN
0 0 Kč Prázdný košík

Jak na domácí žloutkové mini věnečky z odpalovaného těsta

Vystáli jste frontu v cukrárně, abyste si domů přinesli pár klasických žloutkových věnečků? A ejhle, zákazník před vámi vykoupil poslední dva kousky. Co teď? Zkusit žloutkové věnečky doma? Proč ne! Není to nic těžkého. Jen potřebujeme trochu trpělivosti s krémem – musí se totiž odležet do druhého dne v chladu. 

Jak na domácí žloutkové mini věnečky z odpalovaného těsta

Suroviny

Odpalované těsto
120 ml vody
špetka soli
60 g másla
100 g hladké mouky
3 vejce
Žloutkový krém
250 ml mléka
1 sáček pudinku
60 g cukru krupice
2 žloutky
50 g másla
Vybavení
- cukrářská zdobící špička
Sdílet na Facebooku Poslat na e-mail

Postup na připravu

  1. Pudink se žloutky rozmícháme v mléce v dostatečně velkém hrnci. Nepřestáváme míchat a přivedeme k varu – vaříme 1-2 minuty. Pudingovou směs odstavíme a vmícháme do ní cukr a máslo.  Až se máslo úplně rozpustí a zapracuje do krému, krém přelijeme do mísy, a ještě horký ho zakryjeme potravinářskou fólií. Jakmile vychladne na pokojovou teplotu, uložíme na noc do chladničky. Pokud jste nedočkaví, můžete tento krok urychlit umístěním krému do mrazáku
  2. Ve středně velkém kastrolu přivedeme vodu k varu. Přidáme špetku soli a máslo, a opět čekáme, až se voda s máslem začne vařit. Jakmile se máslo rozpustí, přidáme všechnu mouku najednou. Důkladně mícháme asi dvě minuty, dokud se směs nezačne lepit na hrnec a vytvářet lehký bílý povlak. Odstavíme a mícháme do mírného zchladnutí. Poté po jednom vmícháme vejce.

  3. Hladkou hmotou naplníme sáček se zdobící tryskou. Tvoříme kolečka přímo na plech vyložený pečícím. Mějte na paměti, že věnečky při pečení nabydou, proto je nutné mezi nimi nechat vetší mezery. Vyvarujeme se tak nechtěnému slepení jednotlivých koleček. Pečeme 20 minut ve vyhřáté troubě na 200 °C. Poté snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších 10 minut.

    Zobrazit celý postup

  4. Po vychladnutí hotové věnečky podélně rozkrojíme ostrým nožem. Vychlazený žloutkový krém vyšleháme do hladka a pomocí sáčku se zdobící špičkou plníme spodní část věnečku, jemně přiklopíme duhou polovinu. Pokud mají věnečky tendenci při krájení praskat, potřebují pár hodin odležet.

    TIP: Věnečky můžete ozdobit třeba tukovou polevou nebo klasickým fondánem. Obojí najdete na našem eshopu.

Jako první připravíme krém, který potřebuje čas na ztuhnutí. Odpalované těsto na nás bude čekat o trochu později. Ingredience jsou uvedeny na 30 mini věnečků o průměru cca 5 cm.

Žloutkové věnečky jsou skvělé i bez cukrové polevy, jsou méně sladké, a navíc se nám nelepí na prsty.   

Tip: Již hotový lahodný fonfán na věnečky koupíte zde

TIP: Věnečky můžete ozdobit třeba tukovou polevou nebo klasickým fondánem. Obojí najdete na našem eshopu.

Cukrářská zdobící špička

Podobné recepty

Všechny recepty

Kontaktujte nás