Měna: / EUR / HUF
Vyberte jazyk: CZ SK HU EN
0 0 Kč Prázdný košík
Domácí vaječný likér ve čtyřech variantách

Sklenička vaječného likéru neodmyslitelně patří k době adventu. Láhev alkoholu je vítaným jedlým dárkem. Když nevíme, čím obdarovat, přineseme lehké víno nebo zralý burbon. Domácí pálenku v běžných podmínkách nevyrobíme. Zato můžeme udělat lahodný vaječný likér. Tento recept je skutečně rychlý a jednoduchý.

Ingredience

  • 10 žloutků
  • 10 lžic práškového cukru
  • 4 vanilkové cukry
  • 2 sladká kondenzovaná mléka (celkem cca 800 g)
  • 300 ml kondenzovaného neslazeného mléka
  • 0,5 l rumu (Božkov, tuzemák, karibský) nebo burbon

Postup

Žloutky, práškový cukr a vanilkový cukr šleháme do pěny. Přidáme kondenzovaná mléka a rum. Šleháme, dokud se všechny ingredience nepropojí a nevznikne jednobarevná hustá směs. A máme hotovo. Jednoduché, že?

Z výše uvedených ingrediencí uděláme asi 1,8 l vaječného likéru. Množství alkoholu lze podle chuti navýšit či snížit. Použijete-li kvalitní karibský rum, vaječný likér bude luxusně jemný i při vyšší dávce alkoholu. Počítejte s tím, že množství rumu ovlivňuje hustotu likéru. Vaječný likér skvěle ochutí dezerty, zmrzliny, krémy, kávu a meltu. V chladničce vydrží určitě dva měsíce.

Vaječný likér s příchutěmi

Pro vytvoření jiných příchutí nahraďte některé ingredience jinými. Karamelového likéru docílíme tím, když použijeme kondenzované karamelové mléko. Pro kakaovou příchuť zvolíme kakaové kondenzované mléko, nebo cukr nahradíme Grankem. Je libo kávový likér? Pak rozpusťte dvě lžíce instantní kávy v malém množství horké vody, nechte vychladnout a přidejte do základního receptu na vaječný likér.   

V zimě se nemusíme bát syrových žloutků. Navíc cukr a alkohol fungují jako konzervanty. Jak ale poznat, že je vejce čerstvé? Ponořte ho do sklenice s vodou. Čerstvé vejce leží u dna. Pokud se vejce vznáší u hladiny, upravte ho tepelně.   

TIP: naplňte čtyři láhve o objemu 250–300 ml vaječným, kávovým, kakaovým a karamelovým likérem. Umístěte je do krabice s dřevěnou vlnou. Na cedulku napište home made. Doma vyrobený jedlý dárek potěší mlsné jazýčky.  

 

 

 

  

Související výrobky

Kontaktujte nás