Recept na pravé americké donuty

Donut - kulatý koblížek mnoha chutí
Kulatý kroužek s kynutého těsta si vás omotá kolem prstu. Vhodný jako svačinka nebo jen tak, když Vás honí mlsná. Druh koblížku, který mnohé zláká svými barvami dle použitých polev a cukrového zdobení.
Ingredience
- 500 g hladké mouky + na poprášení
- 50 g krupicového cukru
- 3 lžičky sušeného droždí
- špetka soli
- 250 ml mléka, vlažného
- 3 žloutky
- 100 g másla, rozpuštěného
- rostlinný olej na smažení - skvělý je kokosový olej
Příprava:
- V míse smíchejte mouku, cukr, droždí a špetku soli. Přidejte mléko a žloutky a promíchejte. Nakonec přidejte rozpuštěné máslo a vypracujte lepivé těsto. Vyklopte ho na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte, až bude hladké a pružné. Dejte do vymaštěné mísy, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba hodinu , poté znovu zlehka propracujte a nechte odležet ještě asi půl hodiny. Těsto zdvojnásobí objem.
- Po vykynutí rozválejte na pomoučněné pracovní ploše na tloušťku 1 cm a nechte 2 minuty odpočívat.
- Kulatým vykrajovátkem o průměru 8cm vykrájejte kolečka a pak vykrojte středy vykrajovátkem o průměru 3,5cm. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 15 minut kynout.
- Rozpalte vysokou vrstvu oleje (optimálně na 180°C) a donuty postupně smažte asi 1–2 minuty po každé straně, až se nafouknou a zezlátnou.
- Nechte je okapat na papírových utěrkách.
Dozdobení a dochucení:
- obalte ve skořicovém cukru nebo jen pocukrujte moučkovým cukrem
- můžete potáhnout v některé z nabízených ovocných polev a dozdobit cukrovým zdobením
- lze také použít čokoládovou bílou či mléčnou polevu a také dozdobit cukrovým zdobením
Fantazii a chutím se meze nekladou.