Měna: / EUR
Vyberte jazyk: CZ SK
0 Kč Prázdný košík
    Autor: Mirka Pilchová
    RECEPT: Donuty

    Donut - kulatý koblížek mnoha chutí

    Ingredience

    • 500 g hladké mouky + na poprášení
    • 50 g krupicového cukru
    • 3 lžičky sušeného droždí
    • špetka soli
    • 250 ml mléka, vlažného
    • 3 žloutky
    • 100 g másla, rozpuštěného
    • rostlinný olej na smažení

    Příprava:

    1. V míse smíchejte mouku, cukr, droždí a špetku soli. Přidejte mléko a žloutky a promíchejte. Nakonec přidejte rozpuštěné máslo a vypracujte lepivé těsto. Vyklopte ho na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte, až bude hladké a pružné. Dejte do vymaštěné mísy, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba hodinu , poté znovu zlehka propracujte a nechte odležet ještě asi půl hodiny. Těsto zdvojnásobí objem.
    2. Po vykynutí rozválejte na pomoučněné pracovní ploše na tloušťku 1 cm a nechte 2 minuty odpočívat.
    3. Kulatým vykrajovátkem o průměru 8cm vykrájejte kolečka a pak vykrojte středy vykrajovátkem o průměru 3,5cm. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 15 minut kynout.
    4. Rozpalte vysokou vrstvu oleje (optimálně na 180°C) a donuty postupně smažte asi 1–2 minuty po každé straně, až se nafouknou a zezlátnou.
    5. Nechte je okapat na papírových utěrkách.

     

    Dozdobení a dochucení:

    • obalte ve skořicovém cukru nebo jen pocukrujte moučkovým cukrem
    • můžete potáhnout v některé z nabízených ovocných polev a dozdobit cukrovým zdobením
    • lze také použít čokoládovou bílou či mléčnou polevu a také dozdobit cukrovým zdobením

    Fantazii a chutím se meze nekladou. 

    Související výrobky

    Kontaktujte nás

    Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.