Měna: / EUR / HUF
Vyberte jazyk: CZ SK HU EN
0 0 Kč Prázdný košík
RECEPT: Donuty

Donut - kulatý koblížek mnoha chutí

Kulatý kroužek s kynutého těsta si vás omotá kolem prstu. Vhodný jako svačinka nebo jen tak, když Vás honí mlsná. Druh koblížku, který mnohé zláká svými barvami dle použitých polev a cukrového zdobení. 

Ingredience

  • 500 g hladké mouky + na poprášení
  • 50 g krupicového cukru
  • 3 lžičky sušeného droždí
  • špetka soli
  • 250 ml mléka, vlažného
  • 3 žloutky
  • 100 g másla, rozpuštěného
  • rostlinný olej na smažení - skvělý je kokosový olej

Příprava:

  1. V míse smíchejte mouku, cukr, droždí a špetku soli. Přidejte mléko a žloutky a promíchejte. Nakonec přidejte rozpuštěné máslo a vypracujte lepivé těsto. Vyklopte ho na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte, až bude hladké a pružné. Dejte do vymaštěné mísy, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba hodinu , poté znovu zlehka propracujte a nechte odležet ještě asi půl hodiny. Těsto zdvojnásobí objem.
  2. Po vykynutí rozválejte na pomoučněné pracovní ploše na tloušťku 1 cm a nechte 2 minuty odpočívat.
  3. Kulatým vykrajovátkem o průměru 8cm vykrájejte kolečka a pak vykrojte středy vykrajovátkem o průměru 3,5cm. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 15 minut kynout.
  4. Rozpalte vysokou vrstvu oleje (optimálně na 180°C) a donuty postupně smažte asi 1–2 minuty po každé straně, až se nafouknou a zezlátnou.
  5. Nechte je okapat na papírových utěrkách.

 

Dozdobení a dochucení:

  • obalte ve skořicovém cukru nebo jen pocukrujte moučkovým cukrem
  • můžete potáhnout v některé z nabízených ovocných polev a dozdobit cukrovým zdobením
  • lze také použít čokoládovou bílou či mléčnou polevu a také dozdobit cukrovým zdobením

Fantazii a chutím se meze nekladou. 

Související výrobky

Kontaktujte nás

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.