Měna: / EUR / HUF
Vyberte jazyk: CZ SK HU EN
0 0 Kč Prázdný košík
Jakou si vybrat potravinářskou barvu?

Potravinářské barvy jsou:

  • gelové
  • práškové
  • tekuté
  • temperové
  • s třpytem (glitter) a bez třpytu
  • ve štětcích nebo fixách

Samostatnou kategorií jsou pak běloby nebo tzv. superběloby – extra-koncentrované. Pokud potřebujete na dort psát, vhodné jsou jedlé fixy nebo temperové barvy, ty se také často prodávají v praktické tubě s hrotem, takže jimi lze rovnou malovat.

Chcete-li naopak probarvit těsto či hmotu, vhodnější budou gelové či pastové barvy. Tekuté jsou vhodné i do nápojů. Práškové nebo také prachové jedlé barvy je pak třeba rozmíchat nejprve v alkoholu – vhodný je například čistý potravinářský isopropylalkohol. Prachové barvy se také používají do dezertů, které jsou citlivé na množství vody - například do makronek. 

Ovlivňují barvy nějak chuť?

Ano, některé barvy zejména černá barva a červená může obsahovat látky ovlivňující ve větší koncentraci výslednou chuť hmoty nebo třeba krému. U červené barvy proto někteří výrobci začali dodávat variantu bez chutí (no-taste), u černé barvy se zase doporučuje pracovat s již tmavým základem, třeba čokoládovou hmotou či hmotou přibarvenou kakaem. Další volbou jsou tzv. probarvené hmoty.

Je nějak omezeno množství barvy? 

Ano, u některých barev najdete omezení množstvím. To je způsobeno jednak tím, aby daná barva neovlivnila chuť a celkovou konzistenci a také kvalitativní vlastnosti výsledné suroviny. Svou roli hrají i potravinářské vyhlášky, které množství některých barviv taxativně omezují. Zejména pak u AZO barviv, těm se budeme věnovat poději. A navíc, pokud byste konkrétní barvy přidali třeba do hmoty, už by se vám jednoduše více nezabarvila. Začínající cukráři a cukrářky tak narážejí třeba právě u zmiňovaného černého barviva, kdy chtějí dosáhnout sytě probarvené hmoty, ale nedaří se jim to (trik s kakaem jsme si již prozradili). 

Proč jsou barvy "éčka"

Lidé se často bojí tzv. éček. Dlužno říct, že v řadě případů to může být oprávněné - skutečně některé sloučeniny, jež se také označují velkým písmenem E mohou znamenat třeba při zvýšené konzumaci určité riziko. Většina "éček", které však v potravinách najdete jsou naprosto neškodné látky, běžně se vyskytující v přírodě a zodpovědní výrobci stále více dávají přednost právě těmto neškodným a přírodním variantám. To však ne vždy na etiketě výrobku poznáte, každá, i přírodní barva má totiž své "Éčko". To vychází z označení barviv E vychází z vyhlášky č. 4/2008 Sb. a jejich kompletní seznam najdete na konci článku. Tak třeba takový kurkumin - žluté barvivo, které se běžně prodává i jako potravinový doplněk, který lidé konzumují jako protizánětlivou bylinu, se skrývá pod označením E100Riboflavin nebo také známější jako vitamin B2 - žlutooranžové barvivo - najdete na etiketách pod označením E101. A schválně, zda tušíte, co najdete pod označením E153 - starý známý rostlinný uhlík, který se používá proti žaludečním potížím - průjmu... A v potravinářství na barvení do černa. Jak vidíte, ne vždy je "éčko" něco špatného. 

Co je to AZO free?

Pokud barva nese označení AF nebo také AZO FREE, znamená, to, že neobsahuje skupinu látek, které nepříznivě ovlivňují činnost a pozornost dětí. Jedná se zejména o tyto látky a barviva E102, E104, E110, E122, E124, E129.

Gelové barvy Wilton vzorník

Seznam barviv povolených při výrobě potravin

Číslo E  Barvivo číslo C.I.**
E 100 Kurkumin 75 300
E 101 (i) Riboflavin  
E 101  (ii) Riboflavin-5'-fosforečnan  
E 102 Tartrazin 19 140
E 104 Chinolinová žluť 47 005
E 110 Zluť SY (synonyma Gelborange S, Sunset Yellow FCF) 15 985
E 120 Košenila, kys. karmínová, karmíny 75 470
E 122 Azorubin (synonymum Carmoisin) 14 720
E 123 Amarant (synonymum Viktoriarubín O) 16 185
E 124 Ponceau 4R (synonymum Košenilová červeň A) 16 255
E 127 Erythrosin 45 430
E 129 Červeň Allura AC 16 035
E 131 Patentní modř V 42 051
E 132 Indigotin (synonymum Indigocarmine) 73 015
E 133 Brilantní modř (synonymum Brilliant blue FCF) 42 090
E 140 Chlorofyly a chlorofyliny  
E 140    (i) Chlorofyly 75 810
E 140    (ii) Chlorofyliny 75 815
E 141 Měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů 75 815
E 141    (i) Cu komplexy chlorofylů  
E 141    (ii) Cu komplexy chlorofylinů  
E 142 Zeleň S 44 090
E 150a Karamel*  
E 150b Kaustický sulfitový karamel  
E 150c Amoniakový karamel  
E 150d Amoniak - sulfitový karamel  
E 151 Čerň BN (synonymum Brilliant black BN) 28 440
E 153 Medicinální uhlí (z rostlinné suroviny)  
E 154 Hněď FK  
E 155 Hněď HT 20 285
E 160a Karoteny  
E 160a    (i) směs karotenů 75 130
E 160a    (ii) Beta-karoten 40 800
E 160b Annato, bixin, norbixin 75 120
E 160c Paprikový extrakt, kapsanthin, kapsorubin  
E 160d Lykopen 75 125
E 160e Beta-apo-8'-karotenal 40 820
E 160f Ethylester kyseliny beta-apo-8'karotenové 40 825
E 161b Lutein  
E 161g Kanthaxanthin  
E 162 Betalainová červeň, betanin (včetně extraktů z červené řepy)  
E 163 Anthokyany (získané fyzikálními postupy z ovoce a zeleniny)  
E 170 Uhličitan vápenatý 77 220
E 171 Oxid titaničitý (synonymum Titanová běloba) 77 891
E 172 Oxidy a hydroxidy železa 77 491-3, 77 499
E 173 Hliník (v podobě pigmentu)  
E 174 Stříbro (v podobě pigmentu)  
E 175 Zlato (v podobě pigmentu)  
E 180 Litholrubin BK  

Poznámka:

* Termín karamel se vztahuje na výrobky více či méně intenzivní hnědé barvy, které jsou určeny k barvení potravin.

** Identifikační číslo Colour Indexu (CL) zaručuje identitu barviva při používání názvů v cizích jazycích. Jako čísla CL jsou v tabulce uvedena čísla z publikace Colour Index, 3 r. d. Ed., 1982, Vol 1 - 7, 1315 a z dodatků 37 - 40 (125), 41 - 44 (127 - 50), 45 - 48 (130), 49 - 52 (132 - 50), 53 - 56 (135).

 

Související výrobky

Kontaktujte nás